Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Ξεκίνησαν οι καταθέσεις στο Ανθρωποκτονιών – Πού «ποντάρει» η ΕΛ.ΑΣ.

ceb8ceaccebdceb1cf84cebfcf82 cf80ceb1ceb9ceb4ceb9cf8ecebd cf83cf84ceb7cebd cf80ceaccf84cf81ceb1 cebeceb5cebaceafcebdceb7cf83ceb1cebd
facebooknekra paidia patra

Ξεκίνησε η λήψη καταθέσεων στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο με το θάνατο τριών παιδιών από την Πάτρα, μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Αξιόπιστη πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε στο newsbomb ότι ο κύκλος των καταθέσεων άνοιξε και ήδη έχουν περάσει το κατώφλι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας πρόσωπα που συνδέονται με την υπόθεση. Οι αστυνομικοί τους έκαναν στοχευμένες ερωτήσεις για τις συνθήκες θανάτου των παιδιών.

Στην ερώτηση εάν βρισκόμαστε κοντά στη λύση του μυστηρίου, αστυνομική πηγή απάντησε: «Είμαστε ακόμα πολύ μακριά. Και αυτό γιατί το πρώτο που θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας είναι οι απαντήσεις για τα αίτια θανάτου. Και τέτοιες απαντήσεις ακόμα δεν έχουμε λάβει. Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία που να δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Οι τοξικολογικές εξετάσεις, οι ιστολογικές και εν γένει οι ιατροδικαστικές εκθέσεις είναι αυτές που θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην έρευνα. Ακόμα, όμως, φαίνεται ότι είναι νωρίς για να μιλήσουμε για επιστημονικά αποτελέσματα».

Σε άλλη ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν δώσουν απαντήσεις, η ίδια πηγή ενημέρωσης απαντά: «Σε αυτή την περίπτωση η μόνη ελπίδα θα είναι να ανοίξουν τα στόματα των άμεσα εμπλεκομένων. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Χωρίς βέβαια να πιστέψει ο κόσμος ότι οι Αρχές θεωρούν δεδομένη την εγκληματική ενέργεια».

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών δεν έχουν μιλήσει μέχρι σήμερα ούτε μία φορά με τους γονείς των παιδιών: «Αυτό θα γίνει αφού πρώτα ολοκληρωθούν όλες οι άλλες καταθέσεις μαρτύρων. Έχουμε ακόμα δρόμο γι’ αυτό».

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει ήδη εικόνα για τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Επίσης, έχουν στα χέρια τους ιατρικούς φακέλους των τριών παιδιών, τους οποίους έχουν αναλύσει εξονυχιστικά αναζητώντας τα «κενά» των υποθέσεων. Έτσι, οι ερωτήσεις που υποβάλουν χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά στοχευμένες».

«Στην υπόθεση του θανάτου της Μαλένας κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Έγιναν, ωστόσο, οι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου. Δυστυχώς μάταια. Στην υπόθεση της Ίριδας άρχισαν πολλοί να παραξενεύονται και να διαπιστώνουν παράξενες συμπεριφορές. Ίσως τότε να έπρεπε να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Το λέμε ωστόσο εκ των υστέρων. Ο τρίτος θάνατος, της 9χρονης Τζωρτζίνας, έκανε πια πολλούς να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για συμπτώσεις», λέει αστυνομική πηγή.

Αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι «κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις θα φωτίσουν τελικά την υπόθεση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη δείξουν εξωτερικό παράγοντα σε σχέση με τις υποθέσεις των θανάτων, είτε γιατί δεν υπήρχε εξωτερικός παράγοντας είτε γιατί επιστημονικά ήταν αδύνατο να αποδειχθεί μέσω των συγκεκριμένων εξετάσεων».

Στο πλαίσιο αυτό όλη η βαρύτητα πέφτει στις καταθέσεις στο Ανθρωποκτονιών από ιατροδικαστές, γιατρούς, νοσηλευτές και συγγενείς που συνδέονται με την υπόθεση. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι «η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονταν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν τα παιδιά, που μπορεί να αποδειχθούν ‘θησαυροί’ για την έρευνα».

Οι αστυνομικοί έχουν σημειώσει τρεις ημερομηνίες που λειτουργούν ως «πυξίδα» στις έρευνές τους. Η πρώτη είναι η 13η Απριλίου 2019, όταν πέθανε η Μαλένα σε ηλικία 3,5 ετών. Το παιδί έπασχε από λευχαιμία. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε η αιφνίδια ανακοπή από απροσδιόριστα αίτια.

Η δεύτερη είναι η 21η Μαρτίου 2021 όταν πέθανε η Ίριδα, το επτά μηνών μωρό που εξέπνευσε ενώ βρισκόταν στην κούνια του στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε το πνευμονικό οίδημα και σπάνια νόσος φλεβόκομβου.

Η τρίτη είναι η 29η Ιανουαρίου 2022 όταν πέθανε από αιφνίδια ανακοπή, σε μονόκλινο δωμάτιο στο νοσοκομείο, η 9χρονη Τζωρτζίνα. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε το καρδιακό επεισόδιο. Οι γιατροί προσπαθούσαν για σχεδόν μία ώρα να την επαναφέρουν στη ζωή αλλά μάταια.

Στις τρεις αυτές ημερομηνίες εστιάζουν οι αστυνομικοί. Ερευνούν τι προηγήθηκε των θανάτων, ποιοι ήταν παρόντες την ώρα των θανάτων και ποιες ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβαν χώρα τα τραγικά περιστατικά. Επίσης, εξετάζεται το οικογενειακό περιβάλλον και οι σχέσεις μεταξύ των γονιών τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών ήδη έχουν μιλήσει με ειδικούς και καλούνται πλέον να τεκμηριώσουν ποιο από τα δύο παρακάτω σενάρια είναι το αληθινό:

Πρόκειται για μία «στατιστικά απίθανη» αλλά πραγματική περίπτωση θανάτων από σπάνια και απροσδιόριστα παθολογικά αίτια; Υπάρχουν αναφορές σε σχετική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τις οποίες οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών δεν είναι τόσο σπάνιοι όσο πιστεύουμε. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πεθαίνουν 1.800 παιδιά, εκ των οποίων τα περισσότερα πεθαίνουν στο πρώτο έτος της ζωής τους, ενώ κατά μέσο όρο 400 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά την ηλικία του ενός έτους. Πόσο πιθανό, ωστόσο, είναι -όπως λένε έμπειροι αστυνομικοί- να καταγραφούν τρεις θάνατοι παιδιών στην ίδια οικογένεια;

Η δεύτερη εκδοχή είναι να έχουμε να κάνουμε με εγκληματική ενέργεια. Αρχικά θα γίνει προσπάθεια να διαλευκανθεί εάν υπήρξε ή όχι εγκληματική ενέργεια στην περίπτωση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, που χρονικά είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό. Από αυτή την υπόθεση θα κριθεί εάν θα γίνει ή όχι κάποια εκταφή.

«Για να φτάσουμε να δοθεί μία εντολή για εκταφή πρέπει προηγουμένως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Και ουσιαστικά πρέπει να βρεθούν στοιχεία που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια όσον αφορά στο θάνατο του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πάντως ότι οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την έκβαση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Πάτρα: Νέα στοιχεία για τον απινιδωτή της Τζωρτζίνας έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Νέα στοιχεία για τον θάνατο των 3 κοριτσιών – Η άγνωστη κινητοποίηση της αστυνομίας

Φως στο Τούνελ – Πάτρα: Η μαρτυρία του προκαλεί ανατριχίλα – Σημαντικός μάρτυρας σπάει τη σιωπή του

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.