Θέα που κόβει την ανάσα από υψόμετρο 3.251 στις Ιταλικές Άλπεις

ceb8ceadceb1 cf80cebfcf85 cebacf8cceb2ceb5ceb9 cf84ceb7cebd ceb1cebdceaccf83ceb1 ceb1cf80cf8c cf85cf88cf8ccebcceb5cf84cf81cebf 3 251 cf83

Μια συναρπαστική πλατφόρμα παρατήρησης έχει δημιουργηθεί εδώ και λίγους μήνες στο ψηλότερο σημείο της κορυφογραμμής του παγετώνα Schnals Valley στο Νότιο Τιρόλο στις Ιταλικές Άλπεις, προσφέροντας στους επισκέπτες απίστευτη θέα στο ανάγλυφο και τραχύ τοπίο της ευρύτερης περιοχής.

Η εντυπωσιακή κατασκευή ονομάζεται Otzi Peak 3.251μ. και οφείλει την ονομασία της στον Άνθρωπο των Πάγων, την παλιότερη φυσικά διατηρημένη μούμια στον κόσμου που ανακαλύφθηκε κοντά στον παγετώνα Schnals Valley από πεζοπόρους το 1991.

hruzo8ce

hruzo8ce

Το παρατηρητήριο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του παγετώνα και πολύ κοντά στο ξενοδοχείο Grawand, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, το οποίο σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3.000 μέτρων είναι ένα από τα λιγοστά ξενοδοχεία στην Ευρώπη που συναντώνται σε τέτοιο υψόμετρο.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσα σε μόλις δέκα λεπτά και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα πάνω από τις κορυφές των βουνών. Η κορυφή του παγόβουνου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μόλις 50 μέτρα χωρίζουν την κατασκευή από αυτήν, ενώ η εκπληκτική θέα στο τοπίο με τις χιονισμένες βουνοκορφές κάνει το χρόνο στην κυριολεξία να… παγώσει!

Το έργο σχεδιάστηκε από το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο Noa (Network of Architecture) και αποτελείται από χάλυβα, ξύλο και γυαλί, υλικά που του επιτρέπουν να ενσωματωθεί πλήρως στον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο. Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της πλατφόρμας κάνουν λόγο για μια «πλωτή κατασκευή», καθώς αυτή αγγίζει το έδαφος μόνο όπου είναι απαραίτητο, για την προσθήκη επιπλέον δράματος στην ήδη μοναδική εμπειρία, δίνοντας την εντύπωση στους επισκέπτες ότι αιωρούνται πάνω από τα βουνά.

Μια κατασκευή σε σχήμα χωνιού από αδιάβροχο ατσάλι περικλείει μέρος της πλατφόρμας, που εκτείνεται πάνω από την άκρη της κορυφογραμμής που πλαισιώνει τα βουνά, ενώ ένα γυάλινο κιγκλίδωμα στο τέλος αυτής της πλατφόρμας παρέχει ανεμπόδιστη θέα στο αλπικό τοπίο και τον παγετώνα παρακάτω. Προσεγγίζεται με τελεφερίκ από το Maso Corto και έπειτα μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης σκάλας φτάνει κανείς στο σημείο ενδιαφέροντος.

Εκτός από το ορεινό τοπίο και τη χιονισμένη έκταση του Similaun, όπου βρέθηκε ο Otzi, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ρίξουν μια ματιά στον παγετώνα Giogo Alto. Η λεκάνη απορροής που σχηματίζει τα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, καθώς και το αιώνιο μονοπάτι Transhumance γίνονται, επίσης, ορατά από το σημείο. Η UNESCO, μάλιστα, ανέφερε πρόσφατα αυτό το μονοπάτι ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς για την ιστορία του ως εποχιακή μεταναστευτική διαδρομή για τα ζώα.

8pjk3yev

8pjk3yev

moc9gzdr

moc9gzdr

9wfp3nrw

9wfp3nrw

y1aq3hne

y1aq3hne

2n6cznvv

2n6cznvv

Φωτογραφίες: © Alex Filz

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *