Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νέα κρούσματα στις Σέρρες

ceb9cf8ccf82 ceb4cf85cf84ceb9cebacebfcf8d cebdceb5ceafcebbcebfcf85 ceb4cf8dcebf cebdceadceb1 cebacf81cebfcf8dcf83cebcceb1cf84ceb1 cf83
1 730

Ακόμη ένα άτομο έχασε τη ζωή του από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι δύο γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή, εκ των οποίων η μια χτες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα νέα κρούσματα είναι ένας 67χρονος άνδρας από το Νεοχώρι Σιντικής και μια γυναίκα 75 χρονών στη Ροδόπολη.

Ο 67χρονος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ωστόσο δεν εκφράζονται φόβοι για τη ζωή του. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση υγείας της 75χρονης.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχονται, πλέον, σε πέντε – συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που έχασαν τις ζωές τους.

Πού εντοπίζονται κρούσματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κρούσματα του ιού έχουν, επίσης καταγραφεί στις εξής περιοχές:

  • Ξάνθη
  • Καρδίτσα
  • Καβάλα
  • Πιερία
  • Ανατολική Αττική

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Γράψτε το σχόλιό σας

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *