Καιρός τώρα: Ακινητοποιημένοι οδηγοί στην Αθηνών – Λαμίας – Μόνο με αλυσίδες από Αφίδνες και πάνω

cebaceb1ceb9cf81cf8ccf82 cf84cf8ecf81ceb1 ceb1cebaceb9cebdceb7cf84cebfcf80cebfceb9ceb7cebcceadcebdcebfceb9 cebfceb4ceb7ceb3cebfceaf

Κακοκαιρία Φίλιππος: Πολλά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία – Κλειστη η Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας από την Καλυφτάκη προς Μαλακάσα για τα φορτηγά ενώ από τις Αφίδνεςκαι για οχήματα χωρίς αλυσίδες – Στα «λευκά» η μισή χώρα!

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» έχει ξεκινήσει την επέλασή της και η Τροχαία Αττικής απαγόρευσε την κίνηση των οχημάτων από την Κηφισιά και προς τα πάνω χωρίς αλυσίδες.

Συγκεκριμένα, η ραγδαία επιδείνωση του καιρού ανάγκασε την Τροχαία να απαγορεύσει από το ύψος της Καλυφτάκη και προς τα πάνω την κίνηση των φορτηγών ενώ σχετικά με τα ΙΧ η κίνηση από τα διόδια των Αφιδνών και πάνω θα γίνεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

1 3

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η ανωτέρω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Να σημειωθεί πως συνεργεία της Νέας Οδού σε συνεργασία με την Τροχαία βρίσκονται επί ποδός, ώστε να παραμείνει ανοιχτή η Εθνική Οδός σε όλο το μήκος της.

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας η Αχαΐα – Πού απαιτούνται αλυσίδες

Δυσχέρειες στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αχαΐα έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακό οδό Πατρών – Καλαβρύτων, από την τοπική κοινότητα Καταρράκτη έως την τοπική κοινότητα Κομπηγαδίου, ενώ η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου

Επίσης, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού, από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο, στην θέση Αραποκέφαλα.

Σε όλα τα προαναφερόμενα σημεία επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Χιονίζει σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία – Που εντοπίζονται προβλήματα

Ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας χιονίζει από νωρίς το πρωί, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ αντίθετα στους κεντρικούς οδικούς άξονες από τη Λαμία προς τον Δομοκό, από τη Λαμία προς την Άμφισσα και από τη Λαμία προς το Καρπενήσι τα μηχανήματα δίνουν μία μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, αφού η χιονόπτωση σε ένα υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα είναι ιδιαίτερα έντονη και ακατάπαυστη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας, αλλά και στην Παύλιανη της Λαμίας, το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 50 πόντους ενώ στα ορεινά χωριά της Υπάτης έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους.

Οι δρόμοι από Λαμία προς Δομοκό παραμένουν ανοιχτοί αφού δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς ρίχνουν συνεχώς αλάτι και περιπολούν σε όλο το οδικό δίκτυο. Το ίδιο και στο δρόμο από Λαμία προς Άμφισσα στην περιοχή του Μπράλου.

Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου και ιδιαίτερα στις Ράχες Τυμφρηστού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες, καθώς αρκετές φορές από το πρωί η κυκλοφορία γίνονταν με δυσκολία.

Η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι μεγάλη στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και την περιοχή του Δομοκού, ενώ με απόφαση του δημάρχου Δομοκού δεν λειτουργούν τα σχολεία και λόγω της χιονόπτωσης αλλά και λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

Ακόμη δεν λειτουργεί το γυμνάσιο και λύκειο της Υπάτης με απόφαση του δημάρχου Λαμίας καθώς ήταν δύσκολη η συγκοινωνία για τη μεταφορά των μαθητών λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα οδικά δίκτυα των νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας όπου καλούνται οι οδηγοί να έχουν οπωσδήποτε αλυσίδες.

Έτσι αλυσίδες χρειάζονται για τους οδηγούς που κινούνται είτε από την Αράχωβα είτε από τον Επτάλοφο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, όπως επίσης χρειάζονται αλυσίδες για αυτούς που κινούνται από το Καρπενήσι προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου. Επίσης είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για αυτούς που κινούνται από το Καρπενήσι προς Φουρνά και Καρδίτσα, από το Καρπενήσι προς την Δομνίστα και από το Καρπενήσι προς Προυσό και Αγρίνιο.

Επίσης στο νομό της Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στο δρόμο από Λιδωρίκι προς Καλοσκοπή, ενώ προβλήματα υπάρχουν στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα ορεινά χωριά της Φωκίδας.

Στο εθνικό δίκτυο υπάρχουν αραιές χιονοπτώσεις στον δρόμο Λαμίας-Αθηνών, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι περιπολίες των εκχιονιστικών μηχανημάτων είναι συνεχείς.

Λαγουβάρδος στο Newsbomb: Το χιόνι θα φτάσει… στη θάλασσα – Ο «Φίλιππος» βάζει στο μάτι την Αττική

Σε εξέλιξη βρίσκεται από η νέα κακοκαιρία που έχει ντύσει αρκετές περιοχές της χώρας στα λευκά από το βράδυ της Τρίτης. Οι ψυχρές αέριες μάζες και το πολύ κρύο θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή, με τα φαινόμενα να εστιάζονται σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής χώρας στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική.

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέλυσε τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, της νέας κακοκαιρίας.

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας είναι το πολύ κρύο και οι ψυχρές αέριες μάζες με μεγάλη διάρκεια μέχρι την Κυριακή. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας, μέχρι και το Σάββατο. Αύριο Πέμπτη αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική, με χιονόστρωση στα βόρεια προάστια και χιονόνερο στις χαμηλότερες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συνέχισε λέγοντας πως, «την Παρασκευή τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα περιοριστούν σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια. Ωστόσο το Σάββατο θα έχουμε νέα επιδείνωση, με χιόνια και σε παραθαλάσσιες περιοχές».

Με αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων στη Δυτική Μακεδονία

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης από το βράδυ της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στην Εγνατία οδό, από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και τους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή και Φλώρινα – Νίκη, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η ελαστικά χιονιού.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Α/Κ Παναγιάς έως τον κόμβο Γρεβενών, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Πολυμύλου και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-29) Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Αλιάκμονα.

Ακόμα, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών – Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 30ο χλμ και στην Νέα Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 34ο χλμ.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Πάρνηθα

Η κακοκαιρία Φίλιππος ξεκίνησε την επέλασή της από τα βόρεια της χώρας αλλά έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Αττική καθώς χιονίζει στην Πάρνηθα.

Αποτέλεσμα είναι η τροχαία λίγο μετά τις 7 το πρωί να ανακοινώσει διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πώς θα κινηθεί σήμερα η κακοκαιρία Φίλιππος

Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα, Τετάρτη (9/3) σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία με το όνομα «Φίλιππος» θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ):

Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (9/3) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Β. Την Πέμπτη (10/3) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Γ. Την Παρασκευή (11/3) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13/3) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ο καιρός σήμερα

Κακοκαιρία προβλέπεται στη χώρα με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις πρώτες ώρες στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε πεδινές περιοχές Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 03 με 05 βαθμούς, στη νότια νησιωτική χώρα τους 12 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα τους 08 με 10 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Έρχονται χιονοπτώσεις και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας (pics)

Λαγουβάρδος στο Newsbomb: Το χιόνι θα φτάσει… στη θάλασσα – Ο «Φίλιππος» βάζει στο μάτι την Αττική

Καιρός τώρα: Πυκνή χιονόπτωση στη Θήβα – Εντυπωσιακό video

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.