Κεραμέως: «Για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά 15%»

cebaceb5cf81ceb1cebcceadcf89cf82 ceb3ceb9ceb1 cf80cf81cf8ecf84ceb7 cf86cebfcf81ceac cebcceb5cf84ceac cf84cebf 2009 ceb7 cf83cf85cebd
facebookniki keramews

Νίκη Κεραμέως στην 99η Σύνοδο Πρυτάνεων στα Ιωάννινα: «Φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15%»

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην 99η Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, μίλησε για τη χρηματοδότηση, τις θέσεις μελών ΔΕΠ και τις διεθνείς συνεργασίες των ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, «με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +132 θέσεων».

Η κ. Κεραμέως προσέθεσε, ότι «έχει εγκριθεί και η κατανομή 2.000 αμειβόμενων θέσεων για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων με συνολική δαπάνη ύψους 2.600.000 ευρώ».

Η κ. Κεραμέως ενημέρωσε τη Σύνοδο για την καταβολή της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15%, και για πρώτη φορά μετά το 2015 ξεπερνάει τα 105 εκατ. ευρώ., όταν επί σειρά ετών παρέμενε γύρω στα 90-93 εκατ. ευρώ».

«Σημειώθηκε μεγάλη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης δράσεων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνέχισε η κ. Κεραμέως, προχωρά η προετοιμασία των έργων, τα πιο ώριμα εκ των οποίων αφορούν: 70 συμπράξεις ερευνητικής αριστείας, 250 υποψηφιότητες για Επισκέπτες Καθηγητές, 249 Βιομηχανικά Διδακτορικά, συνολικού προϋπολογισμού 259,88 εκατ. ευρώ», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Ως προς τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η υπουργός ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα ύψους 295 εκατομμυρίων ευρώ, που «αυξάνουν τον αριθμό των κλινών κατά 5.456 σε 3 πανεπιστήμια της χώρας».

Σχετικά με την εξωστρέφεια των ΑΕΙ, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε, ότι απλοποιήθηκε η διαδικασία ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.

Επίσης, προχώρησαν διεθνείς συνέργειες, όπως:

  • 7 πανεπιστήμια έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Θεσσαλίας),
  • από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ,
  • αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήθηκε και μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ προχωρούν, επίσης, οι συνεργασίες με κινεζικά πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, καταλήγει η ανακοίνωση, χρηματοδοτούνται δράσεις εξωστρέφειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με άλλα 60 εκατ. για την προσέλκυση ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια της αλλοδαπής στην Ελλάδα (visiting professorship scheme), ενώ μέσω ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων για την Διεθνοποίηση των ΑΕΙ.

Τέλος είπε: «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα ΑΕΙ μας να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη».

Διαβάστε επίσης:

Πανελλαδικές 2022: Τι θα ισχύει για τις μάσκες στις εξετάσεις – Ο προγραμματισμός της νέας χρονιάς

Κεραμέως: Πάνω από 16.000 οι διορισμοί των εκπαιδευτικών την τελευταία διετία

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.