Κομισιόν: Αυτό είναι το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

cebacebfcebcceb9cf83ceb9cf8ccebd ceb1cf85cf84cf8c ceb5ceafcebdceb1ceb9 cf84cebf cf83cf87ceadceb4ceb9cebf ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd
facebookee rosia energeiaki apeksartisi

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη (8/3) σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης κατά τα δύο τρίτα φέτος και η πλήρης απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου «πολύ πριν από το 2030». Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι αυτό θα γίνει με τη μετάβαση σε εναλλακτικές προμήθειες και επεκτείνοντας την καθαρή ενέργεια πιο γρήγορα στο πλαίσιο των σχεδίων, τα οποία θα εφαρμόζονται με κύρια ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αναθεώρηση των ενεργειακών προτεραιοτήτων των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να απαλλαγούν πλήρως από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Reuters, τα νέα σχέδια προστίθενται στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή που διαπραγματεύεται επί του παρόντος η ΕΕ, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να μειωθούν γρηγορότερα οι εκπομπές CO2.

Η Επιτροπή επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ θα μπορούσαν φέτος να αντικαταστήσουν περισσότερο από το ένα τρίτο (60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) από τα 155 δισ. κ.μ. που λαμβάνει η Ευρώπη ετησίως από τη Ρωσία. Επίσης, μέχρι το 2030, η αυξημένη χρήση βιομεθανίου και υδρογόνου θα μπορούσε να βοηθήσει.

Νέα αιολικά και ηλιακά έργα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ζήτησης φυσικού αερίου φέτος, ενώ ο τριπλασιασμός της χωρητικότητας μέχρι το 2030 (480GW αιολικής και 420GW ηλιακής ενέργειας), θα μπορούσε να εξοικονομήσει 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η μείωση κατά 1°C στους θερμοστάτες θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, ενώ έως το 2030, η αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με 30 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 35 δισ. κυβικά μέτρα.

Ορισμένες χώρες αναζητούν περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έφτασε σε νέα υψηλά αυτήν την εβδομάδα.

Οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής σταθερές μετά την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ωστόσο, η Μόσχα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο -μια ιδέα που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά που έχει διχάσει τα έθνη της ΕΕ- μπορεί να την ωθήσουν να κλείσει έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η ΕΕ θα προτείνει επίσης κανόνες έως τον Απρίλιο που θα απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να γεμίζουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά 90% έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δήλωσε: «Για τις υπόλοιπες εβδομάδες αυτού του χειμώνα, η Ευρώπη έχει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά πρέπει να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας επειγόντως για το επόμενο έτος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα προτείνει έως την 1η Οκτωβρίου, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ να έχει πληρωθεί έως τουλάχιστον 90%».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπάργκο των ΗΠΑ στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.