Κοντινοί προορισμοί με διαχρονικά έθιμα για να απολαύσουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

cebacebfcebdcf84ceb9cebdcebfceaf cf80cf81cebfcebfcf81ceb9cf83cebccebfceaf cebcceb5 ceb4ceb9ceb1cf87cf81cebfcebdceb9cebaceac ceadceb8

05/03/2022 06:45

Ακριβώς επειδή τις προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα Κούλουμα μακριά από τον τόπο διαμονής μας, φέτος δεν βλέπουμε την ώρα να επιβιβαστούμε στο όχημά μας, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να ταξιδέψουμε σε κάποιον κοντινό προορισμό.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικά μέρη της ελληνικής επαρχίας, όπου μπορούμε να πετάξουμε τον χαρταετό μας και να γιορτάσουμε την έναρξη της Σαρακοστής γνωρίζοντας διαφορετικά έθιμα, δοκιμάζοντας ντόπιους μεζέδες και γεμίζοντας τις «μπαταρίες» μας για την απαιτητική εβδομάδα που μας περιμένει επιστρέφοντας πίσω στην πόλη.

Γιορτάζοντας τα Κούλουμα με τους γέρους και τις κορέλες της Σκύρου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Σκύρος είναι ο απόλυτος προορισμός για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, αφού το «κλείσιμο» του Τριωδίου σηματοδοτείται με ένα μεγάλο πανηγύρι, μία τεράστια γιορτή, στην οποία συμμετέχουν ντόπιοι και επισκέπτες. Οι άντρες και οι γυναίκες του νησιού ντύνονται γέροι και κορέλες αντίστοιχα, φορούν παραδοσιακές φορεσιές, τσοπάνικες κάπες και κεντητές ζώνες στις οποίες κρέμονται μεγάλες κουδούνες. Τριγυρίζουν με ρυθμικό βηματισμό στα στενά σοκάκια της Χώρας, προσκαλώντας τους περαστικούς να ακολουθήσουν την πομπή τους και καταλήγοντας στο μοναστήρι του Άη Γιώργη, του πολιούχου του νησιού, όπου στήνουν ένα μεγάλο γλέντι. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας όλοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του νησιού, όπου δεσπόζει η παραδοσιακή τράτα, φορούν στολές ναυτικών και σατιρίζουν τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου, συνθέτοντας αστεία στιχάκια.

photo 1601883509837 bd0b602ea1d4

Ατελείωτος αλευροπόλεμος στο γραφικό Γαλαξίδι

Αν υπάρχει ένα μέρος που έχει την τιμητική του το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, αυτό είναι σίγουρα το Γαλαξίδι, όπου πραγματοποιείται το δημοφιλές έθιμο του αλευροπόλεμου, μία παράδοση που κρατάει εδώ και 200 χρόνια, σχεδόν από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Πιο αναλυτικά, ο αλευροπόλεμος ξεκινάει με τους άντρες να σχηματίζουν μία ομάδα και τις γυναίκες μία άλλη. Έχουν τα πρόσωπά τους μουτζουρωμένα με κάρβουνο, είναι ντυμένοι με προστατευτικές στολές, γυαλιά, σκουφιά και περιμένουν να δοθεί το σύνθημα για να ξεκινήσουν τη μάχη. Έπειτα, επικρατεί ένας πολύχρωμος χαμός, αφού οι δύο πλευρές εκτοξεύουν αλεύρι ή χρωματική σκόνη προς κάθε κατεύθυνση. Ο αλευροπόλεμος συνήθως ξεκινάει στην πλατεία Μάμα και καταλήγει στην προβλήτα του λιμανιού, ενώ το πεδίο… μάχης ορίζεται από τον Δήμο και την αστυνομία. Οποιοσδήποτε βρίσκεται εντός του πεδίου είναι πιθανό να… αλευρωθεί, για αυτό πολλοί επιλέγουν να παρακολουθήσουν τη μάχη από τη θάλασσα, πάνω σε βάρκες και καραβάκια.

pexels ron lach 9035388

Μία πρόσκληση για τον παραδοσιακό «γάμο του Κουτρούλη» στη Μεθώνη

Η Μεθώνη με το επιβλητικό κάστρο, το διάσημο οκτάπυργο Μπουρτζί και τα γραφικά στενά, είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει αναρίθμητους επισκέπτες το τελευταίο τριήμερο του Τριωδίου, αφού εκεί πραγματοποιείται ο ξακουστός γάμος του Κουτρούλη. Πρόκειται για τη θορυβώδη και πανηγυρική αναπαράσταση ενός γάμου του 14ου αιώνα και βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Παρότι υπάρχουν πολλές εκδοχές για το ποιος ήταν ο Κουτρούλης, η αφήγηση που έχει επικρατήσει αφορά σε έναν ιππότη που παντρεύτηκε την αγαπημένη του, όταν εκείνη αποφάσισε να εγκαταλείψει για εκείνον τον πρώτο της σύζυγο. Επιστρέφοντας στο σήμερα, το έθιμο ξεκινά το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς με το προγαμιαίο γλέντι του ζευγαριού στο Μπουρτζί και κορυφώνεται το πρωί της Καθαράς Δευτέρας με μία ξέφρενη παρωδία γάμου στην πλατεία της παραλίας, στην οποία λαμβάνουν μέρος…. συμπέθεροι και προσκεκλημένοι. Όλα αυτά ενώ οι διοργανωτές μοιράζουν στο κοινό ντόπια σαρακοστιανά εδέσματα, λαγάνες και κρασί.

methoni 3569331 960 720

Το σίγουρο είναι πως όπου και αν καταλήξουμε να γιορτάσουμε τα Κούλουμα, θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικά ήθη και έθιμα, τα οποία θα μας συστήσουν καλύτερα την «πλούσια» παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.