Κορονοϊός: Διασπορά από μια πτήση σε ξενοδοχείο και από εκεί σε νοικοκυριά -Τι έδειξε έρευνα του CDC

cebacebfcf81cebfcebdcebfcf8acf8ccf82 ceb4ceb9ceb1cf83cf80cebfcf81ceac ceb1cf80cf8c cebcceb9ceb1 cf80cf84ceaecf83ceb7 cf83ceb5 cebeceb5

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο Covid-19 εξαπλώθηκε σε διεθνή πτήση, σε διάδρομο ξενοδοχείου και έπειτα σε νοικοκυριά παρά τις προσπάθειες καραντίνας και απομόνωσης ασθενών, ανέφεραν ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία την Πέμπτη 18 Μαρτίου.

Η προσεκτική ανίχνευση του γονιδιώματος επιβεβαίωσε την διασπορά του ιού σε εννέα ασθενείς και δείχνει πώς οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν ο ένας τον άλλον παρά τις προσεκτικές κινήσεις, ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

CDC

Όπως μεταδίδει το CNN, ένας από τους επιβάτες που μολύνθηκαν είχε μείνει 14 ημέρες σε καραντίνα -αφότου εκκενώθηκε το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από την Ινδία προς τη Νέα Ζηλανδία τον περασμένο Σεπτέμβριο- και είχε βγει αρνητικός σε τεστ δύο φορές. Άλλοι φαίνεται να είχαν μολυνθεί κατά την πτήση, παρόλο που ήταν μόλις το ένα τρίτο του αεροσκάφους ήταν γεμάτο και οι επιβάτες είχαν αποστάσεις μεταξύ τους. Όλοι οι επιβάτες ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια της πτήσης.

cnn

Οι επιβάτες μπήκαν σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο, σε δωμάτια με μπαλκόνι και ιδιωτικό μπάνιο. Αλλά τουλάχιστον δύο ακόμη μολύνθηκαν στο ξενοδοχείο, ανέφεραν οι ερευνητές. Η τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνει ότι ένας από τους ανθρώπους που είχαν μολυνθεί κατά την πτήση και δύο άτομα που είχαν μολυνθεί στο ξενοδοχείο δεν ήρθαν ποτέ σε άμεση επαφή και δεν ήταν καν έξω από τα δωμάτιά τους την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ωστόσο, τα βίντεο έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των τεστ την δωδέκατη ημέρα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις πόρτες των δωματίων του ξενοδοχείου, υπήρχε ένα χρονικό “παράθυρο” 50 δευτερολέπτων μεταξύ του κλεισίματος της πόρτας στο δωμάτιο του ασθενούς C και του ανοίγματος της πόρτας των δωματίων των ασθενών D και E. Επομένως, υποθέσαμε ότι τα αιωρούμενα σωματίδια αερολύματος ήταν ο πιθανός τρόπος μετάδοσης σε αυτήν την περίπτωση και ότι ο κλειστός και μη αεριζόμενος χώρος στον διάδρομο ξενοδοχείων διευκόλυνε πιθανώς αυτό το συμβάν», έγραψαν.

Μετά από 14 ημέρες καραντίνας στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας και επανειλημμένα αρνητικά τεστ, ορισμένοι από τους ταξιδιώτες μεταφέρθηκαν με ναυλωμένη πτήση στο Όκλαντ, όπου συνάντησαν άτομα από το οικιακό τους περιβάλλον. Δύο από αυτές τις επαφές μολύνθηκαν. Η ομάδα εξέτασε δείγματα από όλους τους μολυσμένους. «Βρήκαμε μια γονιδιωματική σχέση μεταξύ του ιού που απομονώθηκε και από τους 9 ασθενείς», έγραψαν. «Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για αυστηρές διαδικασίες ελέγχου των συνόρων για χώρες που επιδιώκουν να εξαλείψουν την COVID-19», αναφέρουν στη μελέτη. Επιπλέον, ο προσεκτικός έλεγχος και η ιχνηλάτηση επαφών είναι σημαντικοί για την παρακολούθηση του ιού, τόνισαν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια: 3 συλλήψεις για τον τραγικό θάνατο των εργατών -Οι βαριές κατηγορίες

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *