Κορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 – Ανοίγουν δυο mega εμβολιαστικά

cebacebfcf81cebfcebdcebfcf8acf8ccf82 cebeceb5cebaceb9cebdcebfcf8dcebd cebfceb9 ceb5cebcceb2cebfcebbceb9ceb1cf83cebccebfceaf ceb3ceb9

Αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 65-69. Τον Μάιο ακολουθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα της Ομάδας Β

Ανεβάζει «στροφές» η «Επιχείρηση Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κατά του κορονοϊού, με δυο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό να ανοίγουν τις πύλες τους από τη 1η Απριλίου. Με την προσθήκη των δυο υποδομών τα εμβολιαστικά κέντρα στην χώρα θα φτάσουν συνολικά τα 1.073 με τα 96 από αυτά να βρίσκονται στην Αττική.

Την ίδια ώρα, τα «τσιμπήματα» έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύρια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 και συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει φτάσει τους 1.537.104 εμβολιασμούς, με το μισό εκατομμύριο να έχει λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Από σήμερα η πλατφόρμα των εμβολιασμών ανοίγει για τις ηλικιακές ομάδες 70-74. Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 65-69. Τον Μάιο ακολουθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα της Ομάδας Β, βάσει των σχετικών ανακοινώσεων που έχουν γίνει από το υπουργείο Υγείας, ενώ αναμένονται νέες παρτίδες από τα εμβόλια από τις εταιρείες Phizer, AstraZeneca και Moderna, με 1,2 εκατ., 450.000 και 100.000 δόσεις αντίστοιχα.

Μεγάλο «γκάζι» στους εμβολιασμούς αναμένεται να δοθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ώστε να μπορέσει να χτιστεί επαρκώς το τοίχος της ανοσίας, που θα δώσει τέλος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα.

emboliasmos

Σε εξέλιξη ο εμβολιασμός νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Ομάδα Α)

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίηση των ευπαθών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Ομάδα Α), ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, και αφορά τις εξής κατηγορίες ασθενών:

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.

Μια τέταρτη κατηγορία είναι ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

Στους καρκίνους υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί. Δηλαδή, άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2019, ενώ για τον αιματολογικό καρκίνο περιλαμβάνονται άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016.

Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο-αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Επίσης, η διάμεση πνευμονοπάθεια.

Ακολουθεί η σοβαρή καρδιακή νόσος. Περιλαμβάνει άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση. Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.

Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200. Εδώ ο εντοπισμός γίνεται κυρίως και με τον κωδικό νοσήματος, αλλά και τον κωδικό ATC των φαρμάκων. Είναι, μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει νοσήματα από σχεδόν όλα τα συστήματα: πεπτικό, μυοσκελετικό, δέρμα.

Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down, όπως και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού.

Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παραδείγματος χάρη αν και η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για το συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Επίσης, για τις πολύ εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη φαρμακευτική αγωγή, να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *