Κορονοϊός – Παρασκευής: Φόβος των ειδικών ότι η ινδική μετάλλαξη μολύνει άτομα με ανοσία

cebacebfcf81cebfcebdcebfcf8acf8ccf82 cf80ceb1cf81ceb1cf83cebaceb5cf85ceaecf82 cf86cf8cceb2cebfcf82 cf84cf89cebd ceb5ceb9ceb4ceb9ceba
facebookembolio 8

Ο κ. Παρασκευής διευκρίνισε ότι κάποιος δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του προστατευμένο επειδή εμβολιάζονται οι άλλοι στο περιβάλλον του

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής τεκμηρίωση ότι πράγματι το ινδικό στέλεχος έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Υπάρχει μια ανησυχία ότι περιλαμβάνει μια μετάλλαξη που έχει την ικανότητα να μολύνει άτομα με ανοσία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το παρατηρούμε εφεξής», ανέφερε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Απαντώντας σε ερώτηση για μελέτη που δημοσιεύουν οι Times στην οποία καταδεικνύεται ότι το τείχος ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί στην κοινότητα για την περίπτωση της ινδικής παραλλαγής είναι σε ποσοστό 10/12 επί του συνόλου του πληθυσμού, μεγαλύτερο δηλαδή κατά 1/10 από ό,τι χρειάζεται για την περίπτωση της βρετανικής, ο κ. Παρασκευής σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως αυτό ενδεχομένως να ισχύει, ωστόσο όταν επιτευχθεί ποσοστό άνω του 60% απομακρύνεται ο κίνδυνος των εξάρσεων.

«Είναι πρώιμο να θεωρούμε αυτά τα συμπεράσματα τελικά. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Είμαστε εδώ και επιτηρούμε το φαινόμενο και εάν χρειαστεί να τροποποιηθεί κάτι σε σχέση με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, θα γίνει», είπε.

Ο κ. Παρασκευής διευκρίνισε ότι κάποιος δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του προστατευμένο επειδή εμβολιάζονται οι άλλοι στο περιβάλλον του. Ακόμα κι αν πέτυχουμε 60% με 70% του εμβολιασμού εάν κάποιος κολλήσει και είναι ανεμβολίαστος κινδυνεύει το ίδιο με νόσο ή θάνατο. «Η επιλογή μας σε σχέση με τον αν θα εμβολιαστούμε ή όχι θα πρέπει να είναι πιο ώριμη και συνετή» είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Τόσα αντισώματα αποκτήσατε αν κάνατε εμβόλιο Pfizer ή Astrazeneca

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *