Κορονοϊός: Προβληματίζουν διασωληνωμένοι και μεταλλάξεις – Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο

cebacebfcf81cebfcebdcebfcf8acf8ccf82 cf80cf81cebfceb2cebbceb7cebcceb1cf84ceafceb6cebfcf85cebd ceb4ceb9ceb1cf83cf89cebbceb7cebdcf89
facebooklockdown

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Τα κρούσματα αυξάνονται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς, η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται και οι μεταλλάξεις κυριαρχούν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παρατείνεται με lockdown αλλά και να λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα.

Κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν πως οι επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες θα είναι δύσκολες αλλά στη συνέχεια εκτιμάται πως θα υπάρξει βελτίωση των επδημιολογικών δεδομένων.

Το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές περιοχές, παρά τα αυξημένα μέτρα. Η πανδημία αφορά κυρίως τις μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας, κυρίως στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι τα Γιάννενα, η Λάρισα και άλλες. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών νέων κρουσμάτων, έχει ξεπεράσει τα 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα. Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%.

Μάλιστα σε ορισμένες δειγματοληψίες σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 7%, ποσοστό. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 20.000. Τα νέα κρούσματα αφορούν τους συνανθρώπους μας 25-55 ετών που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε 8.150 κρούσματα. Ιδιαίτερα επιβάρυνση εμφανίζει ο Πειραιάς και ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης.

Εμφανίζεται ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται.Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, ο δείκτης RT με βάση τις νοσηλείες, είναι σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε ακόμα στην ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος.

Η ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων καταδεικνύουν ότι η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών.

Επίσης, διαπιστώνεται διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Υπό αυτές τις συνθήκες η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αναμένεται από το τέλος Μαρτίου και μετά, με προτεραιότητα να είναι το λιανεμπόριο. Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν αποκλείεται τα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά στις 22 Μαρτίου με τη μέθοδο του click away. Σε διαφορετική περίπτωση το άνοιγμα θα μεταφερθεί για τις 29 Μαρτίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *