Κορονοϊός – Σύψας: Το δραματικό σενάριο της ισπανικής γρίπης

cebacebfcf81cebfcebdcebfcf8acf8ccf82 cf83cf8dcf88ceb1cf82 cf84cebf ceb4cf81ceb1cebcceb1cf84ceb9cebacf8c cf83ceb5cebdceaccf81ceb9cebf
facebookgreece outbreak hospital

Η ανεύθυνη συμπεριφορά μας όσον αφορά την προστασία από τον κορονοϊό μπορεί να σκοτώσει άλλους ανθρώπους, επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.

«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Όπως εξήγησε, «στα γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και ένα μήνα σχεδόν… Αυτό σημαίνει ότι κι όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα».

Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει. «Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς».

«Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα»

«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».

Μάσκα στα νηπιαγωγεία

Για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία σχολίασε ότι «επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους».

«Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα» σημείωσε ο Νίκος Σύψας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την περασμένη Κυριακή έως και την Πέμπτη έχουν καταγραφεί 1.222 νέα κρούσματα. Ανοδική επίσης είναι και η πορεία των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ την ίδια στιγμή που παρατηρείται αύξηση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η επιστημονική κοινότητα βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για τη λήψη νέων μέτρων εφόσον χρειαστεί απευθύνοντας ταυτόχρονα, δραματικές εκκλήσεις για την τήρηση των ήδη υπαρχόντων.

Συναγερμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά τις τελευταίες 3 ημέρες από τα 755 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν, τα 458 εντοπίστηκαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Πιο αναλυτικά, στην Αττική τα τρία τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί 277 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη τα 181.

Οι πολίτες ανησυχούν για την αναζωπύρωση της πανδημίας και τηρούν επί το πλείστον τα μέτρα προστασίας που έχουν θεσπιστεί για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων σε υγειονομικούς

Στο μεταξύ, «πονοκέφαλο» στις αρχές προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους επιστρέφουν από διακοπές. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα σε 20 ημέρες 76 υγειονομικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει τις αρχές η διασπορά του ιού στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς 14 εργαζόμενοι της μονάδας Covid – μεταξύ των οποίων και δύο λοιμωξιολόγοι – έχουν διαγνωστεί θετικοί.

Συνολικά, 50 υγειονομικοί στο νοσοκομείο έχουν μπει προληπτικά καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Ένας γιατρός διαγνώστηκε με τον ιό στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένας ακόμα υγειονομικός υπάλληλος στο «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και άλλα δύο στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο αυτό ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Α΄Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, ο οποίος είναι ένα από τα 14 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν στο ΑΧΕΠΑ, υποστήριξε πως κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.

«Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ακόμα και σε εμάς που παίρνουμε όλα τα μέτρα» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος στον ΣΚΑΙ, εφιστώντας την προσοχή καθώς ο ιός φαίνεται, όπως εκτίμησε, πάρα πολύ μεταδοτικός.

«Μπορεί να νοσήσει οποιοσδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας. Άνθρωποι νέοι διασωληνώθηκαν, είχαν επιπλοκές. Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες για προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Εκεί που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, σε μέρη που ο κόσμος συνωστίζεται ή σε οίκους ευγηρίας, είναι δυνατόν να υπάρξει υπερμετάδοση, εξήγησε ο κ. Κολλάρας.

Κοτανίδου: Να τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, ανέφερε πως δεν θα υπάρξει εισήγηση για εφαρμογή νέων μέτρων κατά του κοροναϊού, αρκεί να τηρηθούν τα υπάρχοντα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σχολίασε πως τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους και αυτό το βλέπουμε από τα κρούσματα που συνεχώς είναι τριψήφια, εξηγώντας πως κατά κύριο λόγο η νεολαία είναι αυτή που δεν τα τηρεί.

«Η νεολαία θεωρεί ότι αφού δεν νοσεί βαριά, μπορεί να κάνει τα πάντα. Να διασκεδάζει χωρίς μέτρα προφύλαξης κι έτσι να μεταφέρει αριστερά και δεξιά τον ιό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Εφόσον συμμορφωθούμε, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, βεβαίως μπορούμε να φτάσουμε σε διψήφιους αριθμούς» είπε η κ. Κοτανίδου, αναφέροντας πως μέχρι πρότινος εξάλλου ήμασταν σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «ξεκινήσαμε τα πάρτι, και τις συναντήσεις στα μπιτς μπαρ και στις συναυλίες και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα» συμπληρώνοντας παράλληλα πως δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σύψας: Δεν έχουν νόημα τα μέτρα αν συνεχιστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο MEGA πως τα νέα μέτρα δεν έχουν κανένα νόημα όταν έχουμε περιστατικά σαν αυτά στη Μύκονο.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει. Αν συνεχιστεί αυτή η ανεύθυνη συμπεριφορά μιας κατηγορίας πολιτών, η διασπορά του ιού θα είναι τεράστια. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές στην Ελλάδα και στην τοπική κοινωνία της Μυκόνου. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπεις τέτοιες συμπεριφορές» σημείωσε ο κ. Σύψας.

«Ασφαλώς και πιστεύω ότι μπορούμε εύκολα να γίνουμε Ιταλία. Σήμερα έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους. Αν προστεθούν σε αυτά τα προβλήματα που έχουμε σε κλειστές δομές όπως τα γηροκομεία, τότε η κατάσταση δεν εξελίσσεται καθόλου καλά» πρόσθεσε.

Ωστόσο, υποστήριξε πως η κατάσταση προς το παρόν είναι υπό απόλυτο έλεγχο και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων. «Αν οι πολίτες εφαρμόσουν τώρα την απόσταση τη χρήση μάσκας, την απολύμανση των χεριών, και αποφύγουν τον συνωστισμό, η επιδημία πολύ σύντομα θα υποχωρήσει, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες» τόνισε ο ίδιος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ζευγάρι «έσπασε» την καραντίνα και πήγε σε πάρτι στη Μύκονο

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *