Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

cebacebfcf81cebfcebdcebfcf8acf8ccf82 cf84ceb9 ceb4ceb5ceafcf87cebdcebfcf85cebd cf84ceb1 cebbcf8dcebcceb1cf84ceb1 ceb3ceb9ceb1 cf84cebf

Κορονοϊός: Την εικόνα σταθεροποίησης γύρω από το – μέχρι στιγμής – υψηλότερο επίπεδο της περιόδου σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημερήσιες μετρήσεις του τελευταίου δεκαημέρου κυμαίνονται γύρω από την μεγαλύτερη τιμή του τρέχοντος πανδημικού κύματος που καταγράφηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 17/11 και της Πέμπτης 18/11 είναι:

-Σταθερή (+5%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 15/11 και της Τρίτης 16/11.

-Σταθερή (+3%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 10/11 και Πέμπτης 11/11

Rationalizedrelativesheddingrate Thessaloniki upto18112021 SHORT

«Η ανακοπή της έντονα αυξητικής τάσης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα είναι μετά βεβαιότητος θετικό στοιχείο, που επιβεβαιώνεται και από τους εργαστηριακούς διαγνωστικούς ελέγχους. Στην τελευταία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι 1018, ενώ στην αντίστοιχη έκθεση μία εβδομάδα νωρίτερα ήταν 1030», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Οι μετρήσεις, οι αριθμοί και οι συγκρίσεις έχουν αξία για να γίνει κατανοητό στους πολίτες ότι σε τόσο μεγάλο επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα και με τετραψήφιους ημερήσιους αριθμούς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, απέχουμε πολύ από το να πούμε πως θα υπάρξει σύντομα και μία αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή τόσο οι ημερήσιες εισαγωγές στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης όσο και οι ημερήσιοι θάνατοι στην πόλη είναι σε διψήφιο αριθμό», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας πως «ενδεχομένως να είμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, αλλά είναι νωρίς ακόμη να το εκτιμήσουμε», ενώ «σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση θα είναι αργή και δύσκολη για το σύστημα υγείας» και «όσοι ακόμη και σήμερα σπεύδουν να εμβολιαστούν συνεισφέρουν στον μέγιστο βαθμό, ώστε να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες».

Rationalizedrelativesheddingrate Thessaloniki upto18112021 LONG

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα

Η Ιωάννα έδειξε για πρώτη φορά τα εγκαύματά της και τα ρούχα που φόραγε την ημέρα της επίθεσης

Οικογενειακό έγκλημα για την προίκα στο Κιλκίς – «Εκπληκτικό στη σύλληψη, πρωτοφανές στην αγριότητα»

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια στο myCar

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *