Κορονοϊός: Contrast συναισθημάτων – Αγωνία για τις ΜΕΘ, ελπίδα από τη μείωση των εισαγωγών

cebacebfcf81cebfcebdcebfcf8acf8ccf82 contrast cf83cf85cebdceb1ceb9cf83ceb8ceb7cebcceaccf84cf89cebd ceb1ceb3cf89cebdceafceb1 ceb3

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων σημειώθηκε στη χώρα το Σάββατο (27.03), τη στιγμή που παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Θλίψη για τους 72 θανάτους, που ήταν οι περισσότεροι μέσα στο 2021.

Τεράστια είναι η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας από το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που επελαύνει στην Ελλάδα. Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το 100%, ειδικότερα στην Αττική το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που διασωληνώνονται ακόμα και εκτός Εντατικής, με τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Το Σάββατο (27.03) ανακοινώθηκε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε στους 728, ο οποίος είναι ο μέγιστος από την αρχή της πανδημίας στη χώρα. Με βάση την επιδημιολογική εικόνα και τα κρούσματα που έχουν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες. Οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 800 ανθρώπους στις ΜΕΘ όλης της χώρας στο άμεσο μέλλον.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου στο Newsbomb.gr. «Οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν και θα ξεπεράσουμε τους 800. Η Αττική δεν πρόκειται να ανασάνει πριν τις 15 – 20 Απριλίου», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, φονικός αποδεικνύεται ο Μάρτιος για την Ελλάδα, καθώς μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 1.322 θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα. Μάλιστα, ανακοινώθηκαν και 72 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο, σε ό,τι έχει να κάνει με τις απώλειες, μέσα στο 2021. Ήταν 22 Μαρτίου όταν είχαν ανακοινωθεί 69 θάνατοι, αριθμός που δυστυχώς σήμερα (27.03) ξεπεράστηκε.

Ο αριθμός των περισσότερων θανάτων σε μια ημέρα από την αρχή της πανδημίας ήταν οι 121 που καταγράφηκαν στις 28 Νοεμβρίου κι ευχή όλων είναι να μην ξεπεραστεί αυτό το νούμερο μέχρι την οριστική ανάσχεση της πανδημίας και τις μηδενικές απώλειες.

Αχτίδα ελπίδας από τη μείωση των εισαγωγών

Αν υπάρχει κάτι αισιόδοξο σε όλη αυτή την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο σύστημα υγείας, αυτό αφορά το στοιχείο που ανακοινώθηκε το Σάββατο και αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και δεν αναφέρουμε ως ευχάριστο το γεγονός ότι άνθρωποι χρίζουν νοσηλείας λόγω του κορονοϊού, αλλά το γεγονός ότι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έπρεπε να εισαχθούν σε κάποιο νοσοκομείο μειώθηκε αισθητά.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως το τελευταίο 24ωρο έγιναν 371 εισαγωγές, αριθμός που ήταν μειωμένος κατά -17,19% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο. Ο μέσος όρος, βέβαια, των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία τις τελευταίες επτά ημέρες παραμένει υψηλός καθώς είναι 451 ασθενείς, παρόλα αυτά και μόνο η καταγραφή μιας μείωσης αυτής της τάξης, συνιστά μια μικρή αχτίδα ελπίδας για το επόμενο διάστημα…

Τα επιδημιολογικά στοιχεία του Σαββάτου

Όσα ανακοινώθηκαν το Σάββατο (27.03), επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ακόμα η πανδημία στη χώρα… καλά κρατεί. Για ακόμα μια ημέρα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, ενώ και ο αριθμός των θανάτων είναι ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί μέσα στο 2021

Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.133, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 252.590 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.545 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

pinakas1

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί 7.826 συνολικά θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

pinakas2

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα

pinakas3

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (64,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.656 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -17.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

pinakas4

Ηλικιακή Κατανομή κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις MEΘ και ασθενών που απεβίωσαν από την αρχή της πανδημίας

Ακολούθως παρουσιάζεται η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των
ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

pinakas5

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων

Από το σύνολο των 3.133 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 9 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 3.124 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 27 Μαρτίου 2021

pinakas6

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.113.428 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.263.519 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 39.284 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

pinakas7

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Πρωταθλήτρια» ξανά η Αττική με 1.510 μολύνσεις – Δείτε ποιες περιοχές ακολουθούν

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *