Κορωνοϊός: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για όσους περπατούν αργά

cebacebfcf81cf89cebdcebfcf8acf8ccf82 cf84ceb5cf84cf81ceb1cf80cebbceaccf83ceb9cebfcf82 cebf cebaceafcebdceb4cf85cebdcebfcf82 ceb8ceb1

images

images

Κορωνοϊός: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για όσους περπατούν αργά

Τι αποκαλύπτει ο ρυθμός βαδίσματος για τον κίνδυνο νόσησης από Covid-19; Πολλά και ανησυχητικά απαντούν οι ειδικοί. Ενημερωθείτε

Οι άνθρωποι που περπατούν αργά έχουν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 και πάνω από διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγείας (NIHR) της Βρετανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Tom Yates από το Πανεπιστήμιο του Leicester.

Στη μελέτη που συμμετείχαν 412.596 άνθρωποι μέσης ηλικίας από τη βρετανική Βιοτράπεζα και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, εξετάστηκε ο σχετικός συσχετισμός του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του ρυθμού βαδίσματος που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες με τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από COVID-19.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν αργά και είχαν φυσιολογικό βάρος είχαν σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και 3.75 φορές να πεθάνουν από τον ιό, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες φυσιολογικού βάρους που περπατούσαν, όμως, γρήγορα.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία και τα κατάγματα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την COVID-19. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι άνθρωποι που περπατούν αργά διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 ανεξάρτητα από το βάρος τους. Την στιγμή που η πανδημία επιφέρει απροσδόκητα μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας και την κοινωνία, ο εντοπισμός των ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία τους είναι επιτακτική», σημειώνει ο Δρ. Yates.

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους που περπατούν αργά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο τόσο για σοβαρή COVID-19 όσο και για θάνατο από αυτή, σε σύγκριση με τους παχύσαρκους που βαδίζουν γρήγορα. Επίσης, ο κίνδυνος είναι εξίσου υψηλός τόσο για τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους που έχουν αργό βάδισμα όσο και για τους παχύσαρκους.

«Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που περπατούν γρήγορα έχουν σε γενικές γραμμές καλή καρδιαγγειακή και καρδιακή υγεία, γεγονός που τους καθιστά πιο ανθεκτικούς σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως μια ιογενής λοίμωξη, ωστόσο η θεωρία αυτή δεν έχει εδραιωθεί και για τις μεταδοτικές νόσους», τονίζει ο Δρ. Yates και συνεχίζει:

«Παρόλο που εκτενείς μελέτες δεδομένων έχουν αναφέρει τον συσχετισμό της παχυσαρκίας και των καταγμάτων με τα αποτελέσματα της COVID-19, οι βάσεις κλινικών δεδομένων δεν διαθέτουν προς το παρόν στοιχεία για τη μέτρηση της σωματικής λειτουργίας και κατάστασης.

Κατά την άποψή μου, οι τρέχουσες μελέτες παρακολούθησης της δημόσιας υγείας θα πρέπει να εξετάσουν την ενσωμάτωση απλών μέτρων ελέγχου της σωματικής κατάστασης, όπως ο ρυθμός βαδίσματος πέραν του δείκτη μάζας σώματος, ως δυνητικό παράγοντα πρόβλεψης του κινδύνου για αποτελέσματα της COVID-19, που θα μπορούσε τελικά να προσφέρει καλύτερες μεθόδους πρόληψης που θα σώσουν ζωές», καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή : ygeiamou.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *