Κρίση στο Αφγανιστάν: Το τείχος με το οποίο η Τουρκία θέλει να σταματήσει τους πρόσφυγες

cebacf81ceafcf83ceb7 cf83cf84cebf ceb1cf86ceb3ceb1cebdceb9cf83cf84ceaccebd cf84cebf cf84ceb5ceafcf87cebfcf82 cebcceb5 cf84cebf cebf
facebooktourkia teixos iran 24 8

Η Τουρκία χτίζει τείχος στα σύνορα με το Ιράν.

Για μαζικές μετακινήσεις προσφύγων ετοιμάζονται οι χώρες κοντά στο Αφγανιστάν, στον απόηχο της κρίσης στη χώρα και της επανόδου των Ταλιμπάν – Με την Τουρκία να κατασκευάζει τείχος στα σύνορα με το Ιράν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, τα σύνορα Ιράν-Τουρκίας εικάζεται ότι θα κλείσουν πριν από την άφιξη Αφγανών προσφύγων. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες 150 χιλιόμετρα του τείχους έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ο Ορχάν Ντενίζ, πρύτανης του πανεπιστημίου Yüzüncü Yil στο Βαν (πόλη που θεωρείται πύλη εισόδου μεταναστών που έρχονται στην Τουρκία κυρίως από το Αφγανιστάν) μελετά την παράτυπη μετανάστευση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν εδώ και 25 χρόνια. Σε συνέντευξή του στην DW, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τη χρησιμότητα ενός παραμεθόριου τείχους.

Εκτιμά ότι «θα δούμε τις επιπτώσεις της μετανάστευσης σε 15-20 ημέρες. Εάν οι Ταλιμπάν προκηρύξουν γενική αμνηστία όπως υποσχέθηκαν, η έκταση της μετανάστευσης θα μειωθεί σημαντικά».

Όπως λέει, στο πλαίσιο της κατασκευής του τείχους θα διανοιχθούν τάφροι και θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα. «Ελήφθησαν και άλλα μέτρα: αυξήθηκαν οι σκοπιές και ο αριθμός των φυλακίων. Ακόμη drones θα παρακολουθούν τη συνοριακή γραμμή».

Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα αυτά θα περιορίσουν την εισροή μεταναστών, είπε ότι «αυτά τα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα παντού, καθώς η παραμεθόριος περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινή. Τον χειμώνα θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί αυτή η περιοχή. Οι συνοριακές περιοχές σε ορισμένα σημεία φθάνουν σε υψόμετρο άνω των δύο ή και τριών χιλιάδων μέτρων. Αυτές οι δύσκολες, φυσικές συνθήκες μπορεί να είναι επωφελείς για τους διακινητές, επειδή καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο των συνόρων. Ακόμη η ομίχλη και ο κακός καιρός προσφέρουν καλές συνθήκες για παράτυπη μετανάστευση. Ταυτόχρονα όμως μια τόσο αφιλόξενη περιοχή είναι επίσης πολύ επικίνδυνη. Οι πρόσφυγες μπορεί να χαθούν. Κάθε χρόνο ανασύρονται νεκροί 40 με 50 μετανάστες μετά το λιώσιμο του χιονιού».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, παραδείγματα τειχών όπως στα σύνορα με το Ιράν είναι πολλά στον κόσμο: «Υπάρχουν συνολικά 67 τέτοια τείχη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι τα υπάρχοντα ή τα νεα τείχη θα εμποδίσουν τελείως την έλευση μεταναστών. Υπάρχουν παραδείγματα στον κόσμο όπου το τείχος δεν έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Έχει πάντως έναν ψυχολογικό αποτρεπτικό χαρακτήρα, αλλά η προσδοκία ότι αποτρέπει πλήρως τη μετανάστευση δεν είναι βάσιμη».

Ως προς άλλες πιθανές επιλογές για τη διασφάλιση των συνόρων, είπε πως οι μετανάστες θα αναζητήσουν περιοχές όπου δεν υπάρχει τείχος και στη συνέχεια θα καθορίσουν τις διαδρομές τους. «Σε πολλά μέρη δεν είναι εύκολο να χτιστεί ένα τείχος, πρόκειται για περιοχές με πολύ απότομο έδαφος. Υπάρχουν επίσης ναρκοθετημένες περιοχές στα σύνορα με το Ιράν. Η εκκαθάριση ναρκών είναι τώρα σε εξέλιξη ώστε να χτιστεί το τείχος».

Η Τουρκία, σημειώνει, είναι πλέον υπερπλήρης: «Υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια επίσημοι και ανεπίσημοι μετανάστες στην Τουρκία και αυτός είναι ένας μάλλον αισιόδοξος αριθμός. Με άλλα λόγια, ένας στους έντεκα ανθρώπους στην Τουρκία είναι πρόσφυγας. Είναι σίγουρο ότι αυτοί οι μετανάστες θα συγκεντρωθούν σε μεγάλες πόλεις και θα οργανωθούν μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε συγκρούσεις και εντάσεις με τους ντόπιους. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες, ότι τα σύνορα είναι κλειστά και η είσοδος απαγορεύεται».

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown στους ανεμβολίαστους μέχρι τον Μάρτιο του 2022 – Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *