Κρούσματα σήμερα: «Δεν εφησυχάζουμε» – Οι γεμάτες ΜΕΘ και ο φόβος τρίτου κύματος

cebacf81cebfcf8dcf83cebcceb1cf84ceb1 cf83ceaecebcceb5cf81ceb1 ceb4ceb5cebd ceb5cf86ceb7cf83cf85cf87ceacceb6cebfcf85cebcceb5
facebookkrousmata simera lockdown 12

Κρούσματα σήμερα: Αν και τα κρούσματα παρουσιάζουν μία μικρή μείωση, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα βαρύ, οι επιστήμονες ωστόσο κρούουν τoν κώδωνα του κινδύνου για τον εφησυχασμό των πολιτών.

«Είναι σαφές πως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας», σημείωσε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευγγέλου, τονίζοντας ότι «τα τεστ επιτέλους δείχνουν μείωση του δείκτη θετικότητας».

Δυστυχώς, ωστόσο, «η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα για να εισηγηθεί κάποια πιθανή μικρή άρση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι «βασικές παράμετροι είναι η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση της Δευτέρας τα κρούσματα ήταν μειωμένα, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση, ωστόσο οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί παρέμεναν σε ιδιαίτερα υψηλά και ανησυχητικά επίπεδα, με τις ΜΕΘ να είναι καλυμμένες στο 87%.

Ο φόβος του τρίτου κύματος

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, καθώς φοβούνται ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας αν ληφθούν βιαστικές αποφάσεις για άρση των μέτρων. Γι΄αυτό άλλωστε, προτείνουν μικρή χαλάρωση των μέτρων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο τρόπος και όχι το πότε θα ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας θα κρίνει αν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας, ανέφερε μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Tο τρίτο κύμα δεν έχει να κάνει με το πότε αλλά με το πώς θα “ανοίξουμε”. Αν όταν γίνει η άρση του lockdown δεν τηρούμε αυστηρά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κ.α.) τότε ακόμα και με 100 κρούσματα την ημέρα να “ανοίξουμε” το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έρθει», είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o κ. Δερμιτζάκης.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *