Κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης και άλλων Ιρανών αξιωματούχων

cebacf85cf81cf8ecf83ceb5ceb9cf82 cf84ceb7cf82 ceb5ceb5 cf83ceb5 ceb2ceaccf81cebfcf82 cf84cebfcf85 ceb5cf80ceb9cebaceb5cf86ceb1cebbceae
facebookiran

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις εις βάρος οκτώ Ιρανών διοικητών δυνάμεων ασφαλείας και αρχηγών αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου του 2019, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.  

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων είναι οι πρώτες κυρώσεις της ΕΕ που επιβάλλονται στο Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το 2013, καθώς η ΕΕ απέφευγε να εξοργίσει την Τεχεράνη με την ελπίδα να διασφαλίσει την πυρηνική συμφωνία που υπέγραψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

Η Ένωση, που επίσης επέβαλε τιμωρητικά μέτρα ενάντια σε τρεις ιρανικές φυλακές με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, έθεσε στη μαύρη λίστα τον Χοσεΐν Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ο Χοσεΐν Σαλαμί συμμετείχε σε συσκέψεις που οδήγησαν σε εντολές για χρήση θανατηφόρας βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου 2019. Ως εκ τούτου, ο Χοσεΐν Σαλαμί φέρει ευθύνη για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν», δήλωσε η ΕΕ.

Οι τρεις φυλακές που έγιναν στόχος των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι δύο στην περιοχή της Τεχεράνης, όπου η ΕΕ ανέφερε ότι εκείνοι που κρατήθηκαν μετά τις διαδηλώσεις του 2019 τραυματίστηκαν σκόπιμα με βραστό νερό και στερήθηκαν ιατρικής περίθαλψης.

Περίπου 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ταραχών που ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσαν τότε στο Reuters τρεις αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι το σύνολο των θυμάτων των διαδηλώσεων ήταν τουλάχιστον 304.

Η Τεχεράνη, που επανειλημμένα απορρίπτει κατηγορίες της Δύσης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέρριψε ως «άκυρες» τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Σε απάντηση, το Ιράν αναστέλλει τις περιεκτικές συνομιλίες με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλων των συνεργασιών που απορρέουν από αυτές τις συνομιλίες, ιδίως στους τομείς της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και των προσφύγων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης

Στις 9 Μαρτίου, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, Τζαβαΐντ Ραχμάν παρουσίασε μια έκθεση που ανέφερε ότι η Τεχεράνη χρησιμοποίησε θανατηφόρα βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι απέτυχε να διεξάγει μια κατάλληλη έρευνα και να καταστήσει κάποιους υπόλογους.

Άλλα πρόσωπα που στοχοθετούνται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι οποίες τίθενται σε ισχύ σήμερα, περιλαμβάνουν μέλη της ιρανικής σκληροπυρηνικής πολιτοφυλακής Μπασίζ, που τελεί υπό τη διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης, και ο ηγέτης της, Γκολαμρεζα Σουλεϊμανί.

Οι οκτώ Ιρανοί προστέθηκαν σε έναν κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το 2011 και ο οποίος αριθμεί πλέον 89 άτομα και τέσσερις οντότητες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγών εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για καταστολή.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι κυρώσεις δεν συνδέονται με τις προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας, από τις οποίες αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018, αλλά τώρα επιδιώκουν να επανενταχθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία «Καραϊβάζ»: Εντείνονται οι έρευνες των αρχών – Πού έχουν επικεντρωθεί, τα νέα ντοκουμέντα

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *