«Λεωνίδας»: Το πρώτο σύστημα κατάρριψης επιθετικών drones

cebbceb5cf89cebdceafceb4ceb1cf82 cf84cebf cf80cf81cf8ecf84cebf cf83cf8dcf83cf84ceb7cebcceb1 cebaceb1cf84ceaccf81cf81ceb9cf88

epirus leonidas

Απάντηση στην απειλή των επιθετικών drones δίνει η αμερικανική start-up εταιρεία Epirus που κατασκεύασε το πρώτο σύστημα κατάρριψης drones στον κόσμο. Το σύστημα που ονομάζεται «Λεωνίδας» χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος μικροκύματα (microwaves) τα οποία όταν πέσουν πάνω σε drone θέτουν εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά όργανα και τους μηχανισμούς του εξουδετερώνοντας το.

Το εν λόγω σύστημα μπορεί να στοχεύει ταυτόχρονα πολλά drones και σε μια δοκιμή που έγινε πρόσφατα ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ κατάφερε να εξουδετερώσει ένα σμήνος αποτελούμενο από 66 drones που το περικύκλωσαν.

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία του συστήματος είναι καινοτόμος και υψηλής  ακρίβειας αφού μπορεί να στοχεύει και να εξουδετερώνει μόνο τα απειλητικά drones αφήνοντας απείραχτα άλλα drones που μπορεί να πετούν στην ίδια περιοχή αλλά δεν έχουν αναγνωρισθεί ως απειλητικά. Ένα ακόμη προσόν του «Λεωνίδα» είναι ο μικρός του όγκος που το καθιστά σχετικά εύκολα μετακινήσιμο και λειτουργικό είτε πάνω σε ένα φορτηγό είτε πάνω σε κάποιο μικρό θαλάσσιο σκάφος.

Είναι προφανές ότι ακόμη και αν το συγκεκριμένο σύστημα έχει κατοχυρωθεί για αποκλειστική χρήση από τον αμερικανικό στρατό η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από αυτό αργά ή γρήγορα είτε θα διαρρεύσει είτε θα αναπτυχθεί από τον ιδιωτικό τομέα και θα κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους συστήματα εξουδετέρωσης drones τα οποία θα απευθύνονται σε όσους για οποιονδήποτε λόγο θεωρούν ότι μπορούν να πέσουν θύματα παρακολούθησης από drones στα σπίτια τους και γενικά στην ιδιωτική τους ζωή.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *