Μίκης Θεοδωράκης: Σάλπαρε για το τελευταίο ταξίδι στα Χανιά – Ρίγη συγκίνησης στο λιμάνι του Πειραιά

cebcceafcebaceb7cf82 ceb8ceb5cebfceb4cf89cf81ceaccebaceb7cf82 cf83ceaccebbcf80ceb1cf81ceb5 ceb3ceb9ceb1 cf84cebf cf84ceb5cebbceb5cf85

Η σορός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, μεταφέρεται από τον Πειραιά στην Κρήτη. Τραγούδια, κορναρίσματα και μεγάλη συγκίνηση στο λιμάνι του Πειραιά η αναχώρηση του πλοίου που  θα φτάσει το πρωί της Πέμπτης (09.09) στα Χανιά.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, κι υπό τους ήχους του τραγουδιού «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», έγινε η αναχώρηση του πλοίου Blue Galaxy, που μεταφέρει τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη.

Πλήθος κόσμου συνοδεύει στο καράβι τον τεράστιο μουσικοσυνθέτη στη γενέτειρά του, όπου θα ταφεί την Πέμπτη (09.09), ενώ και στο λιμάνι του Πειραιά συγκεντρώθηκαν πολίτες όλων των ηλικιών για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό…


Είναι χαρακτηριστικό πως στις πύλες του λιμανιού αρκετά αυτοκίνητα σταμάτησαν και κόρναραν, σαν να έστελναν το τελευταίο αντίο στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, μέσα σε βαθιά συγκινησιακή φόρτιση.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στα Χανιά στις 7:30 της Πέμπτης (09.09), ενώ η κηδεία θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μίκη Θεοδωράκη, τον Γαλατά Χανίων, στις 13:00 το μεσημέρι.

Το «παρών», πέρα από την οικογένεια και λιγοστούς οικείους – λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό – αναμένεται να δώσουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, που θα ταξιδέψουν στα Χανιά.

«Αθάνατος» φώναζαν στο λιμάνι για τον Μίκη Θεοδωράκη

Υπό τις ιαχές «αθάνατος» και τον εθνικό μας ύμνο, λίγα λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα, επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, το όχημα που μεταφέρει στην Κρήτη τη σορό του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Εκεί βρέθηκε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Πειραιά, παίζοντας ορισμένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Εν μέσω χειροκροτημάτων και των ήχων της φιλαρμονικής του Δήμου της πόλης, το όχημα με τη σορό επιβιβάστηκε πρώτο στο πλοίο της γραμμής, ενώ στελέχη του Λιμενικού έλαβαν έκτακτα μέτρα εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κρήτη στις 07.30 το πρωί, οπότε και η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στον Γάλατα Χανίων για την ταφή.

Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον μεγάλο συνθέτη

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος, στη Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να αποτίσει φόρος τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, προτού η σορός του μεταφερθεί για την ταφή στο Γαλατά Χανίων.

Το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, παρουσία ανθρώπων από τον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών και εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Στην τελετή αποχαιρετισμού εκφώνησαν επικήδειο λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου θα ταφεί, δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, το πρωί της Πέμπτης, 9 Σεπτεμβρίου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Αποχαιρετούμε τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή Μίκη Θεοδωράκη»

«Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα, τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο που εκφώνησε στην τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, με σεβασμό και συγκίνηση, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι «Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας».

Όπως ανέφερε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε «Άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

Η Πρόεδρος έκανε λόγο για έναν μαχητικό, χειμαρρώδη, ακατάβλητο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διέρρηξε τα όρια της εθνικής μας μοναξιάς, της ηττοπάθειας, της αποθάρρυνσης, και συνταιριάζοντας το εθνικό με το πανανθρώπινο, έδειξε έναν δρόμο για τη σφυρηλάτηση της νεοελληνικής μας ταυτότητας. «Μας έδωσε τον ανεκτίμητο μίτο της μουσικής του για να τον ξετυλίξουμε, να βγούμε στο ξέφωτο της δημοκρατίας και να μετατρέψουμε το σάλπισμά του σε πράξη και Πολιτεία, λογοδοτώντας στην ιστορία μας» συμπλήρωσε.

Διαβάστε ολόκληρο τον επικήδειο της ΠτΔ.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Δεν σε αποχαιρετούμε σύντροφε Μίκη, γιατί εσύ δεν έφυγες»

Συγκινητικός και αγωνιστικός ο αποχαιρετισμός στον πανανθρώπινο Μίκη ο αποχαιρετισμός του Δημήτρη Κουτσούμπα, γενικού γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ.

«Αθάνατος, Μίκη», είπε στο τέλος της ομιλίας του στην τελετή αποχαιρετισμού του ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Πορεύτηκες κι εσύ μαζί με τους αδικημένους σε δρόμους που έκαιγαν» , ενώ έκανε αναφορά στις εκατοντάδες συλλυπητηρίων που φτάνουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Διαβάστε ολόκληρο τον επικήδειο του ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Μίκης Θεοδωράκης: Απούσα η κόρη του Μαργαρίτα από την τελετή

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η απουσία της κόρης του, Μαργαρίτας, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Η οικογένεια του μεγάλου δημιουργού καθόταν σύσσωμη στο πλάι της σορού του, ωστόσο ούτε ο φωτογραφικός φακός αλλά ούτε και οι τηλεοπτικές κάμερες απαθανάτισαν πουθενά τη Μαργαρίτα Θεδοωράκη.

Αιτία; Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ταξίδευε την ίδια ώρα για τα Χανιά, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία του επιθυμία.

Μίκης Θεοδωράκης: Δεκάδες δεν μπόρεσαν να μπουν στο παρεκκλήσι

Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά, ώστε να ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού και στη συνέχεια η μεταφορά της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη, για την κηδεία του.

Δεκάδες άνθρωποι δεν πρόλαβαν να μπουν στο παρεκκλήσι.

«Χαιρετίσματα στον αδελφό μου»… λέει η Λίλη Ελευθερίου

Η αδελφή του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου στη Μητρόπολη.

«Δεν είχα άλλο να γράψω. Τι να του γράψω; Καλό ταξίδι να του πω; Χαιρετίσματα στον αδελφό μου», είπε η Λίλη Ελευθερίου.

Μαρίζα Κωχ: «Ένα γιατί, γιατί λείπει η ελληνική σημαία πάνω από το φέρετρο του Μίκη»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Απούσα η κόρη του Μαργαρίτα από τη Μητρόπολη

Υπόθεση Σεμέδο: Τι αναφέρει η μητέρα της 17χρονης- Το μήνυμα στο Instagram του Σεμέδο και τα βίντεο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται σφοδρές καταιγίδες – Οι περιοχές που θα πληγούν

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *