Μεσολάβηση του θείου του βασιλιά Αμπντάλα για τερματισμό της κρίσης στην Ιορδανία

cebcceb5cf83cebfcebbceacceb2ceb7cf83ceb7 cf84cebfcf85 ceb8ceb5ceafcebfcf85 cf84cebfcf85 ceb2ceb1cf83ceb9cebbceb9ceac ceb1cebccf80cebd
facebookprigkipas hamzah

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ανέθεσε στον θείο του, πρίγκιπα Χασάν, να μεσολαβήσει στον πρώην διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Χάμζα, ώστε να επιλυθεί η κρίση στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας, ανακοίνωσαν τα ανάκτορα.

«Η Αυτού Μεγαλειότητα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’, αποφάσισε να χειριστεί το θέμα του πρίγκιπα Χάμζα (σ.σ. του ετεροθαλούς αδελφού του) εντός της χασεμιτικής δυναστείας και το ανέθεσε (στον θείο του), τον πρίγκιπα Χασάν» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο θείος του βασιλιά επικοινώνησε με τον αποξενωμένο πρίγκιπα και εκείνος «επιβεβαίωσε ότι συμφωνεί με την προσέγγιση της οικογένειας», ανέφερε το παλάτι σε ανάρτηση στο Twitter.

Το βράδυ του Σαββάτου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μέλη της βασιλικής οικογένειας, τους οποίους κατηγορούν ότι επιχείρησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ο πρίγκιπας Χάμζα υποστήριξε ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν συμμετείχε σε καμία συνωμοσία εναντίον του βασιλιά και ότι «δεν είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της διακυβέρνησης, της διαφθοράς και της ανικανότητας» των αρχών στη χώρα του.

Επίσης δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα υπακούσει στην εντολή της κυβέρνησης να σταματήσει να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο και να παραμείνει κλεισμένος στο σπίτι του.

Ο πρίγκιπας Χάμζα είναι ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, και το χάσμα που έχει ανοίξει δημόσια μεταξύ των δύο τους είναι άνευ προηγουμένου. Ωστόσο εντάσεις στη βασιλική οικογένεια υπήρχαν εδώ και καιρό.

Η Ιορδανία είναι συνταγματική μοναρχία, μα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή και οι βασιλιάς Αμπντάλα έχει πολλές εξουσίες – μεταξύ των οποίων ο διορισμός κυβερνήσεων, η έγκριση νόμων και η διάλυση του κοινοβουλίου. Επίσης, η χώρα αποτελεί σύμμαχο-κλειδί της Δύσης και οι αναφορές περί κράτησης του πρίγκιπα Χάμζα προκάλεσαν ανησυχία για αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, δήλωσαν πως στηρίζουν τον βασιλιά Αμπντάλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Για πόσο καιρό παρέχει ανοσία το εμβόλιο – Φόβος για τις ομοιότητες με την γρίπη

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *