Μετάλλαξη Όμικρον: Πλησιάζει η κορύφωση – Τα δεδομένα για πρόστιμο στους άνω των 60 και σχολεία

cebcceb5cf84ceaccebbcebbceb1cebeceb7 cf8ccebcceb9cebacf81cebfcebd cf80cebbceb7cf83ceb9ceacceb6ceb5ceb9 ceb7 cebacebfcf81cf8dcf86cf89
facebookomikron koryfwsi

Μετάλλαξη Όμικρον: Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ, η Ελλάδα είναι κοντά στο σημείο κορύφωσης της εν λόγω παραλλαγής. Εξέπνευσε η προθεσμία των άνω των 60 για να εμβολιαστούν κι από τη Δευτέρα (17.01) θα πληρώνουν πρόστιμο. Επιστρέφουν στα θρανία χωρίς self test αύριο οι μαθητές. Τι δηλώνει στο Newsbomb.gr ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού.

Πολύ κοντά στο κορυφαίο σημείο διάδοσης βρίσκεται η μετάλλαξη Όμικρον σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε. Ο αρμόδιος για τη «Γηραιά Ήπειρο», μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Rai Tre της Ιταλίας και εξήγησε πως σε χώρες όπως η γειτονική και η Ελλάδα «πλησιάζουμε πάρα πολύ στο σημείο ανώτατης διάδοσης της παραλλαγής αυτής».

Μάλιστα, ανέφερε πως «τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν. Το “πικ” της διάδοσης της παραλλαγής Omicron στην Ευρώπη θα καταγραφεί, πιθανότατα, νωρίτερα από τις προβλέψεις: εντός δυο με τριών εβδομάδων». Επισήμανε, δε, πως ο ιός παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνος παρά το γεγονός ότι ως τώρα δείχνει να προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα.

«Δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, δεν είναι η ώρα να πούμε ότι αυτός ο ιός είναι καλοδεχούμενος, κανένας ιός δεν είναι καλοδεχούμενος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ, ενώ στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ξεκινάνε τα πρόστιμα στους μη εμβολιασμένους άνω των 60

Η τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών να κλείσουν ραντεβού και να γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή αλλά ούτε και παράταση, «χάθηκε» την Κυριακή 16 Ιανουαρίου. Η προθεσμία εξέπνευσε κι από τη Δευτέρα (17.01) θα αρχίσουν να βεβαιώνονται πρόστιμα.

Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών και για κάθε μήνα που παραμένουν μη ανεμβολίαστοι, ενώ τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Στις 17/1 ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο – μισός μήνας – και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση

Δεύτερη εβδομάδα για τους μαθητές στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινάει από τη Δευτέρα (17/1). Ήδη έχουν δηλωθεί χιλιάδες θετικά κρούσματα σε μαθητές μέσω των self test και η διαδικασία αλλάζει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, δεν χρειάζονται νέο self test οι μαθητές για το σχολείο σήμερα, Κυριακή 16 Ιανουαρίου, ώστε να πάνε στις τάξεις τη Δευτέρα. Η διαδικασία αλλάζει και οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν το νέο self test για το σχολείο τη Δευτέρα και να το παρουσιάσουν την Τρίτη.

Βασική αλλαγή είναι ότι το self test πρέπει να κάνουν όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη για να μπούνε στο σχολείο.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, έχουν ήδη προμηθευτεί πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.

Σχολεία: Υποχρεωτικό self test για όλους

Ο έλεγχος μέσω self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.

Aνεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test ή PCR εντός 48ωρου και ένα self test εντός 24ωρου.

Από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κάνουν δύο rapid test ή PCR 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

Προϋποθέσεις επιστροφής στο σχολείο

Όσοι έχουν εμφανίσει συμπτώματα επιστρέφουν στο σχολικό περιβάλλον μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών εφόσον πληρούνται τα εξής κλινικά και διαγνωστικά κριτήρια:

  • Δεν εμφανίζουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και έχουν βελτίωση των συμπτωμάτων
  • Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα
  • Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό πρέπει να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα
  • Όσοι δεν διαγνωστεί θετικοί χωρίς να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα επιστρέφουν στο σχολικό περιβάλλον μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών εφόσον πληρούνται τα εξής διαγνωστικά κριτήρια:
  • Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό επιστρέφουν με αρνητικό self test την έκτη ημέρα.
  • Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα.

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι για την την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον δέκα ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.

Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Μας προβληματίζουν τα κρούσματα στους νέους – Να τηρηθούν τα μέτρα

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, μίλησε στο Newsbomb.gr εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο κ. Μπουλμπασάκος απάντησε πως «η νόσος ‘’συναντάει’’ αυτούς που κυκλοφορούν περισσότερο», τονίζοντας πως το το τελευταίο διάστημα «έχει πέσει ηλικιακά ο μέσος όρος των νοσούντων».

Ωστόσο, έκρουσε «καμπανάκι» καθώς ο κίνδυνος της υπερμετάδοσης στους νέους ανθρώπους «ενέχει τον κίνδυνο να μεταφέρουν τον ιό μέσα στην οικογένεια, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών», εκτιμώντας πως σε περίπτωση που είναι άτομα με υποκείμενο νόσημα ή δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού «τότε τα πράγματα θα πράγματα θα μπορούσαν να μην εξελιχθούν καλά».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν κρίνει σκόπιμο να παρθούν άλλα μέτρα, να τηρηθούν αυστηρά τα υφιστάμενα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αργυρούπολη: Αυτός είναι ο 46χρονος που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του – Χαροπαλεύει το θύμα

Θεσσαλονίκη – Βιασμός 24χρονης: Ο εισαγγελέας ψάχνει για κύκλωμα μαστροπείας

Καιρός: Νέα ψυχρή εισβολή στην Ελλάδα – Χιόνια και στην Αττική – Αναλυτικοί χάρτες από την ΕΜΥ

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.