Μετάλλαξη Όμικρον: Τριπλό το μέτωπο της κυβέρνησης – Ενίσχυση νοσοκομείων, επιστράτευση γιατρών

cebcceb5cf84ceaccebbcebbceb1cebeceb7 cf8ccebcceb9cebacf81cebfcebd cf84cf81ceb9cf80cebbcf8c cf84cebf cebcceadcf84cf89cf80cebf cf84ceb7
facebookmetallaksi omikron nosokomeia

Σε τρία μέτωπα η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Μετάλλαξης Όμικρον. Ενισχύονται τα νοσοκομεία, ξεκινάει η επιστράτευση γιατρών. Προχωράει η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σε τρία μέτωπα εστιάζεται η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον. Μεγάλο βάρος εξακολουθεί να ρίχνει το κυβερνητικό επιτελείο στην περαιτέρω επέκταση τις εμβολιαστικής κάλυψης, με την χώρα μας είναι πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ αναφορικά με την αναμνηστική το ποσοστό είναι υψηλότερο του μέσου όρου.

Οι επιστήμονες θεωρούν κλειδί τον εμβολιασμό για την προστασία από την Όμικρον, καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι εμβολιασμένοι νοσούν ήπια και το ενδεχόμενο για νοσηλεία είναι πιο περιορισμένο και χρονικά μικρότερο.

Υποχρεωτικότητα άνω των 50

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 50, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Το παραπάνω επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας: «Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές».

Ενίσχυση νοσοκομείων

Παράλληλα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για τα νοσοκομεία της Αττικής. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τη μια «δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο», ενώ παράλληλα «το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ». Εάν σε αυτές προστεθούν οι 1.100-1.200 Covid και non-Covid κλίνες που έχουν δοθεί στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και οι κλίνες εντατικής θεραπείας που έχει διαθέσει στο σύνολό του ο ιδιωτικός τομέας για διαχείριση non-Covid περιστατικών, πρόκειται συνολικά 2.000 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι για οποιαδήποτε Κλινική δεν συνεργαστεί με το Κράτος και δεν δεχτεί Covid περιστατικά θα διακοπεί η σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκινά η επιστράτευση γιατρών

Τη ίδια στιγμή ξεκινά η επιστράτευση των γιατρών που θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα. Τα πρώτα φύλλα πορείας, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε, θα αποσταλούν την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου σε γιατρούς της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης.

Η 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, που έχουν στην ευθύνη τους την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσδιορισμού των αναγκών των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο.

Ειδικότητες προτεραιότητας παραμένουν οι πνευμονολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί. Επίσης, οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και θα λάβουν φύλλο πορείας, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στο ΕΣΥ με μειωμένο ωράριο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τη λειτουργία του ιατρείου τους. Πάντως, από τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι γιατροί είχαν επιστρατευθεί την προηγούμενη φορά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *