Μπορέλ: Σκοπός της Στρατηγικής Πυξίδας είναι να αξιολογήσει τις απειλές και τις προκλήσεις της ΕΕ

cebccf80cebfcf81ceadcebb cf83cebacebfcf80cf8ccf82 cf84ceb7cf82 cf83cf84cf81ceb1cf84ceb7ceb3ceb9cebaceaecf82 cf80cf85cebeceafceb4ceb1
facebookmporel ee apeiles prokliseis

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για τον σκοπό της Στρατηγικής Πυξίδας σχετικά με τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο προσχέδιο για την Στρατηγική Πυξίδα.

Πρόκειται για κείμενο πέντε σελίδων με τίτλο «Μία στρατηγική πυξίδα για να γίνει η Ευρώπη πάροχος ασφάλειας».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο: πρέπει να λειτουργούμε σε ένα ολοένα πιο ανταγωνιστικό στρατηγικό περιβάλλον. Ο σκοπός της Στρατηγικής Πυξίδας είναι να αξιολογήσει τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να προτείνει επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πάροχος ασφάλειας για τους πολίτες της, προστατεύοντας τις αξίες και τα συμφέροντά της» αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Προσθέτει ότι, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, οι Ευρωπαίοι πολίτες «θέλουν η ΕΕ να συμβάλει με πιο ενεργό τρόπο στην ασφάλειά τους και στον κόσμο».

«Το σημείο εκκίνησης της Στρατηγικής Πυξίδας είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Αντιμετωπίζει νέες απειλές που δεν είναι μόνο στρατιωτικές ή εδαφικές», υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η άμυνα της Ευρώπης θα απαιτήσει μια νέα, ολοκληρωμένη αντίληψη ασφάλειας και ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στον μελλοντικό πόλεμο και την ευρωπαϊκή άμυνα» συμπληρώνει.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «το γεωπολιτικό στάδιο γίνεται επίσης πιο σύνθετο. Όλο και περισσότερα κράτη συμπεριφέρονται ως εταίροι σε ορισμένα ζητήματα και ως ανταγωνιστές ή αντίπαλοι σε άλλα. Οι διεθνείς σχέσεις οργανώνονται όλο και περισσότερο σε συναλλακτική βάση. Για την ΕΕ, η οποία παραμένει ο πιο ανοιχτός χώρος στον κόσμο και η οποία συνορεύει με πολλές περιοχές συγκρούσεων, αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση» .

Τονίζει ότι «η ΕΕ έχει εξοπλιστεί με μια σειρά μέσων για την εισαγωγή μεγαλύτερης συνοχής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Το 2017, ξεκίνησε τη Συντονισμένη Ετήσια Ανασκόπηση για την Άμυνα (CARD) για τον εξορθολογισμό των στρατιωτικών δαπανών σε όλη την ΕΕ και τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) για την αύξηση των δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων. Με βάση τις προηγούμενες προσπάθειες, ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας (ΕΤΑ) τον Ιανουάριο του 2021, για την προώθηση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτές οι προσπάθειες ενισχύουν την επιχειρησιακή μας ικανότητα».

«Η άσκηση Στρατηγική Πυξίδα» υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος «δεν είναι ούτε κρυστάλλινη σφαίρα για την πρόβλεψη του μέλλοντος, ούτε μια «ασημένια σφαίρα» που θα επιτρέψει ως δια μαγείας στην Ευρώπη να αναπτύξει κοινή αμυντική πολιτική εν μία νυκτί. Είναι, όμως, ένας οδηγός προετοιμασίας, απόφασης και δράσης».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεία – Κορονοϊός: Σάλος για δήμαρχο που έσπασε την καραντίνα και πήγε σε εκδηλώσεις

Εύα Μπουντούρη: Αυτό ήταν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε

Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» νέα μέτρα για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *