Μπουρλά: Πιθανόν να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολιασμού- Πότε θα επιστρέψουμε στη φυσιολογική ζωή

cebccf80cebfcf85cf81cebbceac cf80ceb9ceb8ceb1cebdcf8ccebd cebdceb1 cf87cf81ceb5ceb9ceb1cf83cf84ceb5ceaf cebaceb1ceb9 cf84cf81ceafcf84

Με τους επιστήμονες να δίνουν μάχη με το χρόνο για να «νικήσουν» τις μεταλλάξεις και να διαπιστώσουν πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο, όλα δείχνουν ότι ο κορονοϊός…ήρθε για να μείνει. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Inc Αλμπερτ Μπουρλά είπε ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου σε διάστημα 6 έως ως 12 μηνών μετά τη χορήγηση της δεύτερης, έτσι ώστε να καταφέρουν οι άνθρωποι να προστατευθούν κι από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Στη συνέχεια θα απαιτούνται πιθανότατα ετήσιοι εμβολιασμοί πρόσθεσε, όπως ακριβώς γίνεται με τη θωράκιση του πληθυσμού ενάντια στην εποχική γρίπη.

[embedded content]

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατέψουμε την ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευπαθείς στον ιό», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως τα εμβόλια θα βοηθήσουν στη μάχη κατά των μεταλλάξεων, τονίζοντας πως 144 εθελοντές έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για τη χορήγηση τρίτης δόσης.

«Ο κορονοϊός θα γίνει σαν την εποχική γρίπη»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα, στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε πως η φαρμακοβιομηχανία του βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Ο Μπουρλά προβλέπει ότι μέσα στο φθινόπωρο, η ζωή των πολιτών θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς και αυτό γιατί ο κορονοϊός θα γίνει σαν την εποχική γρίπη. «Πιστεύω πως έτσι θα γίνει και το βλέπουμε από το παράδειγμα του Ισραήλ. Έδειξαν στον κόσμο πως υπάρχει ελπίδα, έδειξαν τις πραγματικές συνέπειες από τον εμβολιασμό. Δεν είμαι αισιόδοξος λόγω του μεσογειακού μου ταμπεραμέντου. Έχω στοιχεία βάσει του ισχυρού εργαλείου που κατέχουμε, του mRNA που προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταλλάξεις. Θα εμβολιαστούμε όλοι και θα επιστρέψουμε στις κανονικές μας ζωές. Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο».

[embedded content]

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ με τους εμβολιασμούς, είπε: «Δεν πιστεύω πως υπάρχει πρόβλημα, η ΕΕ δεν υπολείπεται σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Με τη χορήγηση δόσεων σε 447 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει αναλάβει μια τεράστια αποστολή να φέρει σε πέρας. Και οι 27 χώρες λαμβάνουν όσα έχουν ζητήσει και οι παραλαβές γίνονται με ακρίβεια 99,9%. Το πρόβλημα – προσωρινό – είναι πως η Ένωση είναι τεράστια και οι προμηθευτές δεν καταφέρνουν πάντα να κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί. Το φως που βλέπουμε στην άκρη του τούνελ, θα γίνεται όλο και πιο λαμπερό».

Ο Μπουρλά ξεκαθάρισε πως η Pfizer είναι έτοιμη να προσφέρει ακόμα περισσότερες δόσεις στην ΕΕ το 2022 και το 2023, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα με AstraZeneca και Johnson & Johnson, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για πολυετή συμβόλαια, χωρίς να προσδιορίζει αριθμό δόσεων (έχει γίνει αναφορά για 1,8 δισ. δόσεις την επόμενη διετία).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer, σε περίπου δυο μήνες δεν θα υπάρχει, πλέον, πρόβλημα με την έλλειψη εμβολίων. «Θα τετραπλασιάσουμε τις παραδόσεις σε αυτό το τρίμηνο, σε σχέση με όσα κάναμε το προηγούμενο: από τα 62 εκατομμύρια στα 250. Συζητάμε και είμαι σίγουρος πως θα πετύχουμε. Υπάρχει και η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά, καθώς βλέπουμε όσα γίνονται σε άλλες εταιρείες. Ωστόσο παραμένω αισιόδοξος. Θέλουμε στο εργοστάσιό μας στο Βέλγιο να παράγουμε, από τον Μάιο, 100 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα» είπε.

Ο επικεφαλής της Pfizer τόνισε ότι «το εμβόλιο της εταιρίας του προστατεύει από όλες τις παραλλαγές της Covid-19». «Μόλις τελειώσαμε μελέτη σε 46.000 άτομα και θα την παρουσιάσουμε προσεχώς. Είχαμε δείγμα 800 ατόμων από τη Νότια Αφρική, όπου υπάρχει μια από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις. Ακόμα κι εκεί, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%. Για την ώρα, δεν βλέπουμε πως το εμβόλιό μας προσφέρει μικρότερη προστασία σε κάποια από τις γνωστές μεταλλάξεις. Επιπλέον, δεν έχουν παρουσιαστεί σημαντικά προβλήματα ή παρενέργειες από το εμβόλιό μας».

pfizer

«Δεν είμαι και… Ζορμπάς, αλλά είμαι πραγματικός Έλληνας. Ο τρόπος με τον οποίο μιλάω και συμπεριφέρομαι. Όλα αυτά, με βοήθησαν να κάνω την διαφορά στην καριέρα μου. Είμαι σταθερός στις αρχές μου, αλλά λέω αυτά που σκέφτομαι δυνατά και ανοιχτά, όπως κάνουν οι Έλληνες κι αυτό με βοηθάει πολύ» είπε ο Μπουρλά, ξεκινώντας τη συνέντευξη στην μεγάλη ιταλική εφημερίδα, ενώ στάθηκε και στο ιδιαίτερο μήνυμα που στέλνει η συνεργασία ενός Έλληνα με έναν Τούρκο για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Τέλος αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών. «Έχουμε ήδη την έγκριση για παιδιά 16-18 ετών, όπου η αποτελεσματικότητα είναι 100%. Έχουμε τελειώσει τις μελέτες σε παιδιά 12-15 ετών και είμαστε πεπεισμένοι πως θα λάβουμε έγκριση και εκεί. Την ίδια στιγμή, έχουμε ήδη ξεκινήσει μελέτες για τις ηλικίες 5-11 ετών, 2-5 ετών και έξι μηνών ως δυο ετών. Δείχνουμε μεγάλη προσοχή, έχουμε ξεκινήσει με χορήγηση μικρών δόσεων».

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για «ενισχυτικούς εμβολιασμούς»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για την πιθανότητα να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση 9 με 12 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό κατά της COVID-19, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Πέμπτη.

Την ώρα που η διάρκεια της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό είναι ακόμη υπό διερεύνηση θα μπορούσαν να απαιτηθούν «ενισχυτικοί εμβολιασμοί» δήλωσε σε συνεδρίαση της επιτροπής του Κογκρέσου, ο Ντέιβιντ Κέσλερ, επικεφαλής επιστημονικός αξιωματικός της ομάδας κρούσης που έχει συγκροτήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά της COVID-19. «Αυτό που σκεφτόμαστε προς το παρόν είναι ότι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα» πρόσθεσε.

[embedded content]

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους για τουλάχιστον έξι μήνες. Ακόμα και αν αυτή η προστασία διαρκεί πολύ περισσότερο από έξι μήνες, οι ειδικοί λένε ότι η ταχύτητα μετάδοσης των μεταλλάξεων και οι νέες μεταλλάξεις που πιθανότατα θα εμφανιστούν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν την ανάγκη ετήσιων εμβολιασμών.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν επίσης στενά τις λοιμώξεις σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δήλωσε η Δρ Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Από τα 77 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, 5.800 μολύνθηκαν δήλωσε η Βαλένσκι, προσθέτοντας ότι 396 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία και 74 κατέληξαν.
Ορισμένες από αυτές τις λοιμώξεις εμφανίστηκαν επειδή το εμβολιασμένο άτομο δεν παρουσίασε ισχυρή ανοσο-απόκριση. Ανησυχία στους ειδικούς ωστόσο προκαλούν τα περιστατικά των ανθρώπων που μολύνθηκαν από νέα στελέχη του ιού μετά την ανοσοποίησή τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *