Νέες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση με πολιτική διάσταση

cebdceadceb5cf82 cebaceb1cf84ceb1ceb3ceb3ceb5cebbceafceb5cf82 ceb3ceb9ceb1 cf83ceb5cebecebfcf85ceb1cebbceb9cebaceae cf80ceb1cf81ceb5
theatrofoto97

Ακόμη δυο γυναίκες ηθοποιοί «σπάνε» τη σιωπή τους και με αναρτήσεις τους στο Facebook περιγράφουν τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν από ένα σεναριογράφο κι από έναν σκηνοθέτη.

Οι δυο ηθοποιοί είναι η Έλλη Γιαννακοπούλου και η Αρετή Αγγέλου. Σε κείμενά τους στο Facebook περιγράφουν τη σεξουαλική παρενόχληση που έζησαν. Πως ένας σεναριογράφος και ένας τηλεοπτικός σκηνοθέτης ξεπέρασαν κάθε όριο. Ο ένας από τους δυο μάλιστα ήταν, όπως καταγγέλλεται, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.  

Η Έλλη Γιαννακοπούλου γράφει για το σεναριογράφο που την παρενόχλησε σεξουαλικά, λέγοντας πως πρόκειται για πρόσωπο που είχε διατελέσει ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας και κορυφαίο στέλεχος και με ενεργό ρόλο στο χώρο των Ελλήνων σεναριογράφων.

Click4more Σοκάρει Ελληνίδα ηθοποιός: «Με χτύπησε και με άφησε μόνο όταν λιποθύμησα» (video)

Ο ίδιος άνθρωπος δυο φορές ξεπέρασε τα όρια. Η πρώτη ήταν όταν την κάλεσε για οντισιόν και της ζήτησε να βγάλει τη μπλούζα της. Το περιστατικό έγινε το 2016 στα Εξάρχεια και αρχικά εισέπραξε την «εντολή» ως κακόγουστο σεξιστικό αστείο.

Το 2017 την κάλεσε σε οντισιόν για ένα έργο στο θέατρο. Όταν πήγε «αναφερόταν στις δεξιές του πεποιθήσεις και χαρακτηρίζοντας με αριστερή τόνιζε πως όλες οι αριστερές γυναίκες της ΕΡΤ1 έχουν περάσει από το κρεβάτι του (…) Ο μονόλογος που ακολούθησε αφορούσε τα χρήματα του, και τις σεξουαλικές του επιδόσεις, προτρέποντας με να αλλάξω ρότα και να ενδώσω σε έναν τρόπο ζωής που ο ίδιος θα με πήγαινε σε ακριβά εστιατόρια και θα γινόμουν μια κυρία της μπουρζουαζίας»

Όλη η ανάρτησή της Έλλης Γιαννακοπούλου

«Ύστερα από αυτή την χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, περιστατικών που αφορούν μορφές κακοποίησης στον καλλιτεχνικό χώρο και κατόπιν σκέψεως, ένιωσα την ανάγκη και τη δύναμη να μοιραστώ κι εγώ το δικό μου περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σκοπός είναι να ανοίξουν στόματα και να πάψουμε πια να φοβόμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι ο Α.Κ. που είναι υπεύθυνος για την σεξουαλική παρενόχληση προς το άτομο μου έχει διατελέσει ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας και κορυφαίο στέλεχος με ενεργό ρόλο στον χώρο των Ελλήνων σεναριογράφων.

Το 2016 πήγα σε χώρο στην περιοχή των Εξαρχείων προκειμένου να κάνω ένα δοκιμαστικό. Καθώς έφτασα εκεί σχετικά ιδρωμένη αναφέρθηκα στον καιρό και ο Α.Κ με προέτρεψε να βγάλω την μπλούζα μου και να μείνω με το σουτιέν. Παρ’όλη την αμηχανία που αισθάνθηκα προσπάθησα να το εισπράξω ως κακόγουστο σεξιστικό αστείο.

Click4more “Σαν ύστατη πράξη αξιοπρέπειας, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ”! Ο Μάριος Αθανασίου ξεσπά προς την υπουργό Πολιτισμού

Το 2017 ο Α.Κ με καλεί στο γραφείο του στην περιοχή των Ιλισίων προκειμένου να συζητήσουμε για έναν ρόλο σε θεατρική παράσταση που θα ανέβαζε. Αρχικά κλείδωσε την πόρτα.

Στο διάστημα στο οποίο βρισκόμουν στο γραφείο του ο Α.Κ αναφερόταν στις δεξιές του πεποιθήσεις και χαρακτηρίζοντας με αριστερή τόνιζε πως όλες οι αριστερές γυναίκες της ΕΡΤ1 έχουν περάσει από το κρεβάτι του. Επιπλέον, με μείωνε συστηματικά σχετικά με τα επαγγελματικά βήματα που είχα κάνει μέχρι τότε προσπαθώντας να τονίσει την εξουσία που είχε στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο μονόλογος που ακολούθησε αφορούσε τα χρήματα του, και τις σεξουαλικές του επιδόσεις, προτρέποντας με να αλλάξω ρότα και να ενδώσω σε έναν τρόπο ζωής που ο ίδιος θα με πήγαινε σε ακριβά εστιατόρια και θα γινόμουν μια κυρία της μπουρζουαζίας. Μουδιασμένη και παγωμένη όταν δεν άντεξα άλλο, του υπενθύμισα τον λόγο της συνάντησης μας. Του είπα πως είμαι πιεσμένη χρονικά και αν θέλει να πει κάτι για τον ρόλο να το κάνει τώρα. Μου απάντησε πως δεν μας φτάνει ο χρόνος επιδιώκοντας μια επόμενη συνάντηση. Έφυγα τρέχοντας στον δρόμο.

Όπως καταλαβαίνετε δεν βρέθηκα ποτέ ξανά με τον άνθρωπο αυτόν.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε. Ήρθε η ώρα να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας. Ήρθε η ώρα να σπάσει ο φόβος και η ντροπή. Είμαστε όλες μαζί και κρύβουμε απίστευτη δύναμη.

Υ.Γ Ο λόγος που δεν αναφέρεται το πλήρες ονοματεπώνυμο του είναι γιατί το ζήτημα έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Υ.Γ 2 Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να μου κάνω κλείνοντας σε λίγες ημέρες τα 30!».

 

«Δεν θα μου απαγορεύσεις να “φτιάχνομαι” όταν σε βλέπω»

Η δεύτερη καταγγελία γίνεται από την Αρετή Αγγέλου και αφορά σε τηλεοπτικό σκηνοθέτη που ήθελε να… «φτιάχνεται» όταν την έβλεπε στο γύρισμα και αυτό, όπως της είχε πει, δεν θα του το απαγόρευε!

Περιγράφει πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσπάθησε πολλές φορές να την ακουμπήσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Το περιστατικό είχε συμβεί το 2003, όταν εκείνη υπέγραψε τα πρώτα πρωταγωνιστικά της συμβόλαια και την κάλεσε για να της προσφέρει τον πρώτο ρόλο στη νέα του σειρά.

«Ο ρόλος είναι δικός σου έτσι κι αλλιώς! Αλλά δεν θα μου απαγορέψεις κιόλας να “φτιάχνομαι” στο γύρισμα, όταν σε βλέπω!» της είχε πει τότε ο σκηνοθέτης. Εκείνη όμως του το απαγόρευσε, έφυγε και εγκατέλειψε αρχικά την τηλεόραση και στη συνέχεια το θέατρο…

Όλη η ανάρτησή της Αρετής Αγγέλου

«Ήταν αρχή καλοκαιριού του 2003 όταν υπέγραψα τα πρώτα μου “πρωταγωνιστικά” συμβόλαια τόσο για το θέατρο όσο και για την τηλεόραση…

Με τον τηλεοπτικό σκηνοθέτη είχαμε ξανασυνεργαστεί με έναν πολύ μικρό ρόλο και με είχε (όπως είπε!) ξεχωρίσει ώστε να μου προσφέρει τον πρώτο γυναικείο ρόλο στην καινούργια του σειρά! Η στιγμή μου δηλαδή… αυτή που όλοι μας περιμέναμε για να ξεχωρίσουμε! Με κάλεσε να βγούμε λέγοντας μου ότι θα είναι κι άλλοι συντελεστές για να γνωριστούμε… δεν ήταν κανείς…ευτυχώς ήταν δημόσιος αν και πολύ απομονωμένος χώρος…

Το τι ακριβώς εκτυλίχθηκε δεν έχει σημασία… δεν με ακούμπησε αν και προσπάθησε πολλές φορές… θυμάμαι καθαρά τα τελευταία μας λόγια…

Click4more Μαρτυρία μαθήτριας για τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη: Με πίεζε να πάω σπίτι του

*Μα τι θέλετε από μένα? Είμαι μόνο 25 χρονών!!!

*Αν δεν θες δεν πειράζει… ο ρόλος είναι δικός σου έτσι κι αλλιώς! Αλλά δεν θα μου απαγορέψεις κιόλας να “φτιάχνομαι” στο γύρισμα, όταν σε βλέπω!

*ΝΑΙ θα σας το απαγορέψω… γιατί δεν θα τον κάνω τον ρόλο! Δεν θα κάνω γύρισμα 6 μήνες με έναν 60αρη απέναντι μου να “φτιάχνετε”!

Φεύγοντας άκουσα να με απειλεί ότι την άλλη μέρα θα με έχει σβήσει από τον χώρο…

Δεν έμαθα ποτέ αν το έκανε! Αλλά ναι… έτσι απλά γίνονται αυτά!

Την επόμενη εβδομάδα είχα μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη κοντά στην οικογένεια μου (που πολλά χρόνια αργότερα έμαθε το γιατί!) με τα συμβόλαια πεταμένα στο μικρό μου cinquecento και πολλές “φοβίες” στην ψυχή μου και είχα αποχωρήσει από τον χώρο της τηλεόρασης…

Λίγα χρόνια αργότερα, από την υπεροψία και την άνευ λόγου αντιπάθεια του κυρίου της κυρίας που δεν γνωρίζει κανέναν, αποχώρησα και από το Θέατρο!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφερθώ σε ονόματα! Δεν υπήρξε καμία ποινική πράξη! Κι όμως ήταν αρκετό για να καταστρέψει τα όνειρα και τις προσπάθειες ενός νέου παιδιού που έφυγε στα 18 από το σπίτι του για να σπουδάσει και να γίνει αυτό που από μωρό ονειρευόταν!

Όχι δεν είναι κανόνας αυτό… όχι δεν είναι κολαστήριο ο χώρος μας… έχω γνωρίσει Κυρίους με Κ κεφάλαιο που με πρόσεχαν σαν παιδί τους! Έχω γνωρίσει σκηνοθέτες που είδανε σε εμένα ταλέντο, δουλειά και σοβαρότητα. Αλλά έχω δει και τόση σαπίλα στα 10 χρόνια που πέρασα από αυτόν που, ακόμα κι αν πια δεν με αγγίζει, θα είμαι μέσα στη μάχη με την ελπίδα να καθαρίσει για τις επόμενες “μικρές” με όνειρα και ταλέντο!

Και όχι δεν ποινικοποιεί κάνεις το φλερτ αλλά όταν φλερτάρεις, δεν απειλείς, δεν εκβιάζεις, δεν ζητάς ανταλλάγματα ούτε χρησιμοποιείς την “θέση εξουσίας” σου για να καταφέρεις το στόχο σου!

Και ναι, άλλο “βιαστής”, άλλο “ψυχοπαθής” άλλο “σαδιστής” και άλλο “πέφτουλας” αλλά αυτός ο χώρος (όπως και οι υπόλοιποι) πρέπει να καθαρίσει από όλους!

18 χρόνια μετά λοιπόν, εκτός χώρου τα τελευταία 12 χρόνια, εκτός Ελλάδας τα τελευταία 9 και με μια ζωή που έχει πάρει μια τελείως διαφορετική πορεία από αυτή που πάλεψα για να φτιάξω εξ αρχής, δεν μετανιώνω ούτε λεπτό που σου απάντησα έτσι εκείνο το βράδυ! Μετανιώνω μόνο που δεν είχα το “στομάχι” να σε αντιμετωπίσω, συνεχίζοντας το όνειρο μου! Και αν ακούσω το όνομα σου, που ελπίζω να μην την γλυτώσεις όπως κανένας, θα είμαι εκεί να μιλήσω και ονομαστικά.

Και για να προλάβω τους “καλοθελητές”

Δεν επιθυμώ κανενός είδους δημοσιότητα, δεν έχω να κερδίσω τίποτα από όλο αυτό, είναι μόνο μια προσωπική μου κατάθεση ψυχής που την χρωστούσα χρόνια και ευχαριστώ όλα τα κορίτσια που μου έδωσαν το θάρρος να την κάνω!». 

ΠΗΓΗ