Οι ειδικοί προειδοποιούν : Ο κοροναϊός εξαπλώνεται επικίνδυνα μέσω του αέρα

cebfceb9 ceb5ceb9ceb4ceb9cebacebfceaf cf80cf81cebfceb5ceb9ceb4cebfcf80cebfceb9cebfcf8dcebd cebf cebacebfcf81cebfcebdceb1cf8acf8ccf82

Τις συμβουλές για σωστή χρήση μάσκας και καλό αερισμό των κλειστών χώρων επισημαίνουν οι ειδικοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Για να το κάνει πιο σαφές στους πολίτες και να τους εφιστήσει την προσοχή, η Η El Pais ετοίμασε ένα απλό παράδειγμα, με τρία υποτιθέμενα σενάρια: ένα σπίτι, ένα μπαρ και μια σχολική αίθουσα.

Δωμάτιο σπιτιού

Στο σενάριο του «δωματίου», έξι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ένα κλειστό χώρο, με τον ένα εξ αυτών να έχει μολυνθεί.

room1

Ανεξάρτητα από το εάν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, εάν τα 6 άτομα περάσουν 4 ώρες μαζί μιλώντας δυνατά, χωρίς να φορούν μάσκα, σε ένα δωμάτιο χωρίς εξαερισμό, και τα υπόλοιπα 5 άτομα θα μολυνθούν.

room2

Εάν φορούν μάσκα, τότε 4 άτομα διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μάσκες από μόνες τους δεν θα αποτρέψουν τη μόλυνση εάν η έκθεση παραταθεί, όμως ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σημαντικά, σε κάτω από ένα άτομο, εάν η ομάδα χρησιμοποιεί μάσκες, μειώσει τη διάρκεια της συγκέντρωσης κατά το ήμισυ και αερίζει τον χώρο που χρησιμοποιεί.

room4

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως ο κοροναϊός εξαπλώνεται μέσω του αέρα, ειδικά στους εσωτερικούς χώρους, τονίζοντας το ρόλο που διαδραματίζει η μετάδοση αερολυμάτων από ένα μολυσμένο άτομο και τα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα ενός εσωτερικού περιβάλλοντος.

room3

Μπαρ ή εστιατόριο

Οι περιπτώσεις εμφάνισης κοροναϊού σε εκδηλώσεις και σε μαγαζιά, αποτελούν σημαντικό μέρος των κρουσμάτων κοροναϊού παγκοσμίων, ενώ είναι και πιο εκρηκτικά σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων.

bar1

Ειδικότερα, έχει υπολογιστεί πως κάθε ξέσπασμα κοροναϊού σε ένα μπαρ ή νυχτερινό κέντρο διασκέδασης μολύνει κατά μέσο όρο 27 άτομα, σε σύγκριση με μόνο 6 κατά τη διάρκεια οικογενειακών συγκεντρώσεων.

bar2

Στο παράδειγμα της El Pais, η χωρητικότητα του μπαρ έχει μειωθεί στο 50% και υπάρχουν συνολικά 18 άτομα στο εσωτερικό του: 15 πελάτες και τρία άτομα προσωπικό. Τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει μηχανικός εξαερισμός.

bar3

Στη χειρότερη περίπτωση, εάν δεν ληφθούν μέτρα, 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν μετά από 4 ώρες, ενώ αν γίνει σωστή χρήση των μασκών, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σε 8 νέα κρούσματα.

bar4

Εάν οι χώροι αεριστούν -κάτι που μπορεί να γίνει με μια καλή μονάδα κλιματισμού- και ο χρόνος παραμονής στο μπαρ μειωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης ενός ατόμου.

Η σχολική αίθουσα

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι μια τάξη χωρίς εξαερισμό και ο δάσκαλος να είναι το μολυσμένο άτομο.

class1

Όπως φαίνεται, εάν περάσουν δύο ώρες στην τάξη με έναν μολυσμένο δάσκαλο, χωρίς να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του αριθμού των αερολυμάτων, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν έως και 12 μαθητές.

class2

Εάν όλοι φορούν μάσκα, ο αριθμός που θα μπορούσε να μολυνθεί μειώνεται σε πέντε.

class3

Όμως αν ο χώρος αερίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε με καθαρό αέρα είτε μηχανικά, και η τάξη σταματά μετά από μία ώρα για να ανακυκλωθεί πλήρως ο αέρας, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

class4

Μετάδοση μέσω του αέρα

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές υπάρχουν τρία «οχήματα» μετάδοσης του κοροναϊού: Τα μικρά σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν μιλά ή βήχει κάποιος, οι μολυσμένες επιφάνειες και η μετάδοση μέσω αερολυμάτων, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως σε ένα χώρο χωρίς εξαερισμό, τα αερολύματα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και γίνονται όλο και πιο πυκνά καθώς περνά η ώρα.

Οι επιστήμονες αρχικά φοβήθηκαν πως το κυριότερο μέσο μετάδοσης θα ήταν τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα, όμως όπως αποδεικνύεται, οι φωνές και το τραγούδι σε κλειστούς χώρους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ομιλία με δυνατή φωνή απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς απ’ ό,τι όταν δεν μιλάμε καθόλου. Παράλληλα, εάν δεν διαχέονται μέσω εξαερισμού (φυσικά ή μηχανικά) αυξάνονται όλο και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *