Οι κρυφοί καταρράκτες στην Αττική που δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν

cebfceb9 cebacf81cf85cf86cebfceaf cebaceb1cf84ceb1cf81cf81ceaccebacf84ceb5cf82 cf83cf84ceb7cebd ceb1cf84cf84ceb9cebaceae cf80cebfcf85

Η Αττική, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται στους περισσότερους, κρύβει φυσικούς θησαυρούς που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ανάμεσά τους και δύο εντυπωσιακοί καταρράκτες, που όποιος τους επισκεφτεί αντικρίζει από κοντά δύο πολύ ευχάριστες εκπλήξεις.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσετε την ανάγκη να βρεθείτε ένα βήμα πιο κοντά στη φύση δεν θα χρειαστεί να πάρετε τα… βουνά εκτός Αττικής!

Καταρράκτης Πεντέλης

shutterstock 1297512904

shutterstock 1297512904

Μικρό μυστικό της περιοχής, ο καταρράκτης Πεντέλης, γνωστός και ως καταρράκτης Βαλανάρη, δεν είναι γνωστός σε πολύ κόσμο, γι αυτό και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για όποιον τον ανακαλύψει. Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να κάνετε πικνίκ και να απολαύσετε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Ο μικρός αυτός καταρράκτης, ύψους περίπου 5-6 μέτρων, αλλάζει μορφή ανάλογα με τις βροχές. Όταν τα νερά λιγοστεύουν δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες, ενώ όταν βρέχει πολύ, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο. Βρίσκεται στην περιοχή του Ντράφι, νότια της Πεντέλης, λίγα μέτρα κάτω από την Λεωφόρο Αχαιών. Στη μέση περίπου της μεγάλης ευθείας της λεωφόρου ξεκινάει ένας μικρός κατηφορικός χωματόδρομος που μετά από 100 μέτρα καταλήγει στον καταρράκτη.

Καταρράκτης Ραπεντώσας

shutterstock 1645679599

shutterstock 1645679599

Ο κρυμμένος καταρράκτης, αλλά και η λιμνούλα που σχηματίζεται από τα νερά που πέφτουν με ορμή, της Ραπεντώσας, βρίσκεται στις βορειοδυτικές παρυφές της Πεντέλης κοντά στο μεγάλο λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου. Το νερό του προέρχεται από το ομώνυμο ρέμα, ενώ η δασική περιοχή στην οποία εντοπίζεται, κυριολεκτικά πνιγμένη στα έλατα και τις λεύκες, δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιον ορεινό προορισμό πολύ μακριά από το κλεινόν άστυ.

Ορατός μόνο από αρκετά κοντινό σε αυτόν σημείο, ο καταρράκτης φτάνει περίπου τα 20 μέτρα σε ύψος, ενώ η ποσότητα του νερού αυξομειώνεται αναλόγως την εποχή. Η βλάστηση γύρω από τον καταρράκτη εντυπωσιάζει, με το φθινόπωρο να δίνει στο τοπίο το γλυκό και ταυτόχρονα μελαγχολικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα του. Η απόσταση για να τον προσεγγίσει κανείς από την κοιλάδα της Ντάρδιζας πεζή είναι μόλις 3 χλμ., ενώ για τους πιο αθλητικούς τύπους υπάρχει διαδρομή περίπου 5 χλμ. από το τέρμα Ραπεντώσας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *