Οι τελευταίοι βομβαρδισμοί στην Αττική – Συγκλονιστικά ντοκουμέντα από τότε και σήμερα

cebfceb9 cf84ceb5cebbceb5cf85cf84ceb1ceafcebfceb9 ceb2cebfcebcceb2ceb1cf81ceb4ceb9cf83cebccebfceaf cf83cf84ceb7cebd ceb1cf84cf84ceb9
facebookvomvardismoi attiki

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι βομβαρδισμοί των Ρώσων θύμισαν σε πολλούς τον τελευταίο βομβαρδισμό που έζησε η Αττική, εκείνες τις μαύρες ώρες που και οι Αθηναίοι άκουγαν πάνω από τα κεφάλια τους τις σειρήνες του θανάτου όπως στην περιοχή στην Καισαριανή.

Ο Διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μενέλαος Χαραλαμπίδης μίλησε στο DEBATER και έκανε μια ιστορική αναδρομή σε όλα αυτά που έζησε η πρωτεύουσα της χώρας τη μαύρη περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

«Χρονικά οι τελευταίοι βομβαρδισμοί έγιναν την περίοδο των Δεκεμβριανών. Δηλαδή την περίοδο που είχαμε τη μάχη της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 1944 μέχρι και τις αρχές του 1945. Είχαμε βομβαρδισμούς από την Βρετανική αεροπορία, το πυροβολικό και το ναυτικό, σε διαφορά σημεία της πόλης.

Ο πιο σφοδρός βομβαρδισμός έγινε 29 Δεκέμβρη του 1944 στη συνοικία της Καισαριανης. Οι Βρετανοί βομβάρδισαν την περιοχή γιατί ήταν ένα ισχυρό σημείο αντίστασης για τον στρατό του ΕΛΑΣ, προσπαθώντας οι Βρετανοί να κάμψουν την αντίσταση του ΕΛΑΣ στην Καισαριανη την βομβάρδισαν σφοδρότατα. Είχαμε αρκετούς νεκρούς. Ουσιαστικά το κομμάτι όπως ανεβαίνουμε την κεντρική λεωφόρο της Καισαριανής προς το βουνό, το κομμάτι του αριστερά, ένα μεγάλο τμήμα καταστράφηκε ολοσχερώς, ανάμεσα στο Δημαρχείο και το ρέμα της Καισαριανης. Βέβαια δεν ήταν ο μοναδικός βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Οι Βρετανοί βομβαρδίζανε διαφορά σημεία της Αθήνας».

Δείτε τις εικόνες στο Debater.gr

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.