Οι Nirvana κατηγορούνται για «παιδική πορνογραφία» από το μωρό του άλμπουμ «Nevermind»

cebfceb9 nirvana cebaceb1cf84ceb7ceb3cebfcf81cebfcf8dcebdcf84ceb1ceb9 ceb3ceb9ceb1 cf80ceb1ceb9ceb4ceb9cebaceae cf80cebfcf81cebdcebf

Ο Spencer Elden κατηγορεί το συγκρότημα για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν σε θέση να συναινέσει στη χρήση της εικόνας του για το εμβληματικό άλμπουμ του 1991.

Ο Spencer Elden, ο άνδρας που εμφανίστηκε ως μωρό στο εμβληματικό εξώφυλλο του άλμπουμ «Nevermind» των Nirvana το 1991, κατέθεσε αγωγή εναντίον των μελών των Nirvana και του σχήματος που διαχειρίζεται την περιουσία του Kurt Cobain.

Ο Elden ισχυρίζεται ότι η μπάντα παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους περί παιδικής πορνογραφίας και υποστηρίζει ότι υπήρξε σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

Επίσης σημειώνει ότι δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή του για τη χρήση της φωτογραφίας, λόγω του γεγονότος ότι ήταν μόλις 4 μηνών, ούτε συμφώνησαν οι νόμιμοι κηδεμόνες του.

Στην αγωγή, που απευθύνεται επίσης και στον φωτογράφο Kirk Weddle και στις εταιρείες πίσω από την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Spencer Elden ισχυρίζεται ότι έχει υποστεί «ισόβιες ζημιές» και λέει ότι οι νόμιμοι κηδεμόνες του δεν υπέγραψαν ποτέ ένα συμφωνητικό «που να επιτρέπει τη χρήση οποιασδήποτε εικόνας του ή του ομοιώματός του και σίγουρα όχι της εμπορικής παιδικής πορνογραφίας στην οποία εμφανίζεται».

Επίσης στην αγωγή του παραθέτει κατηγορίες για διανομή ιδιωτικού υλικού σεξουαλικού περιεχομένου, αμέλεια και για την ύπαρξη «επιχείρησης εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση», που τον «εξανάγκασε να συμμετάσχει σε εμπορικές σεξουαλικές πράξεις ενώ ήταν κάτω των 18 ετών».

Ο Spencer Elden ζητά αποζημίωση, που θα περιλαμβάνει την αμοιβή δικηγόρου, καθώς και την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων για να απαγορευτεί σε όλα τα μέρη «να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις παράνομες πράξεις και πρακτικές που περιγράφονται στην αγωγή» και δίκη με ενόρκους.

«Η μόνιμη βλάβη που έχει υποστεί άμεσα περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε ακραία και μόνιμη συναισθηματική οδύνη με σωματικές εκδηλώσεις, παρεμπόδιση της φυσιολογικής ανάπτυξης και της εκπαιδευτικής του προόδου, δια βίου απώλεια της ικανότητας απόκτησης εισοδήματος, απώλεια προηγούμενων και μελλοντικών μισθών, προηγούμενες και μελλοντικές δαπάνες για ιατρική και ψυχολογική θεραπεία, απώλεια της απόλαυσης της ζωής και άλλες απώλειες που θα αναλυθούν και θα αποδειχθούν κατά τη δίκη αυτού του θέματος», αναφέρεται στην αγωγή.

Splash

Ο φωτογράφος Kirk Weddle ήταν φίλος του πατέρα του Elden, Rick, και έτσι ο νεαρός Spencer κατέληξε στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Nevermind».

«Ο Weddle μας τηλεφώνησε και μας είπε: “Rick, θέλεις να βγάλεις 200 δολάρια και να ρίξεις το παιδί σου στο ποτό;”», περιέγραψε ο Rick Elden στο NPR το 2008.

«Είπα: «Τι συμβαίνει;». Και μου είπε: «Λοιπόν, θα φωτογραφίζω παιδιά όλη αυτή την εβδομάδα, γιατί δεν με συναντάς στο «Rose Bowl», να ρίξεις το παιδί σου στο ποτό;». Και μόλις είχαμε κάνει ένα μεγάλο πάρτι στην πισίνα και κανείς δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε!», συνέχισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Geffen Records έστειλε στον Spencer το 1991 ένα πλατινένιο αντίγραφο του «Nevermind» και ένα αρκουδάκι.

Ο Spencer Elden έχει αναδημιουργήσει την επίμαχη φωτογραφία πολλές φορές με την πάροδο των ετών και έχει κάνει τατουάζ στο στήθος του τη λέξη «Nevermind», αλλά σε συνέντευξή του στο «GQ Australia» το 2016, αποκάλυψε ότι είχε αρχίσει να δυσανασχετεί με το εξώφυλλο του άλμπουμ.

«Για να είμαι ειλικρινής, έχω τσαντιστεί γι’ αυτό», ανέφερε.

ΠΗΓΗ