Οργή Μέρκελ για την απόπειρα διαδηλωτών να μπουν στο Ράιχσταγκ

cebfcf81ceb3ceae cebcceadcf81cebaceb5cebb ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd ceb1cf80cf8ccf80ceb5ceb9cf81ceb1 ceb4ceb9ceb1ceb4ceb7cebbcf89cf84
AP 20078338013747

Τις όπως είπε «εικόνες ντροπής» από την απόπειρα διαδηλωτών «κατά των μασκών» να διεισδύσουν το Σάββατο διά της βίας μέσα στο κτίριο του Ράιχσταγκ, καταδίκασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας πως ήταν μια «κατάχρηση του δικαιώματος να διαδηλώνουν».

«Αυτό το σαββατοκύριακο είχαμε ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ελευθερία να διαδηλώνουμε μπορεί να γνωρίσει καταχρήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Αυτό το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση είναι ασφαλώς ένα πολύ πολύτιμο κεκτημένο, ακόμη και σε καιρό πανδημίας» του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όμως αυτό το δικαίωμα σαφώς παραβιάσθηκε αυτό το σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Ζάιμπερτ εκφράζοντας τη λύπη του και μιλώντας «εξ ονόματος της κυβέρνησης και της καγκελαρίου» Άνγκελα Μέρκελ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παραβίασαν φράγματα για να ανέβουν στα σκαλιά του Ράιχσταγκ, της έδρας του γερμανικού κοινοβουλίου. Εμποδίστηκαν να εισβάλουν στον περίβολο του κτιρίου από τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες χρησιμοποίησαν σπρέι για να διαλύσουν το πλήθος και να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Οι εικόνες προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων στη Γερμανία.

«Το αποτέλεσμα είναι εικόνες ντροπής, απαράδεκτες» της απόπειρας εισβολής «αντιδημοκρατών» στο κτίριο του Ράιχσταγκ, σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω εξ ονόματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της καγκελαρίου τους τρεις αστυνομικούς που υπερασπίσθηκαν την είσοδο του κοινοβουλίου μας», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπογράμμισε από την πλευρά του πως «η βία της άκρας δεξιάς στη διάρκεια της διαδήλωσης του Σαββάτου στο Βερολίνο δικαιολογημένα προκάλεσε τρόμο και αγανάκτηση σε πολλούς ανθρώπους».

«Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες ακρότητες», υπογράμμισε υποδεχόμενος σήμερα αστυνομικούς που ήταν το Σάββατο υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης. «Ο εξτρεμισμός της δεξιάς είναι βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία μας. Είναι ένας σοβαρός κίνδυνος», προειδοποίησε ο Σταϊνμάιερ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *