Ουκρανικό: Σε δυο «στρατόπεδα» χωρισμένοι οι Ευρωπαίοι – «Ηλεκτρισμένες» συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας

cebfcf85cebacf81ceb1cebdceb9cebacf8c cf83ceb5 ceb4cf85cebf cf83cf84cf81ceb1cf84cf8ccf80ceb5ceb4ceb1 cf87cf89cf81ceb9cf83cebc
facebookoukrania

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία όπου θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Διχασμός επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι Βρυξέλλες απέναντι στο Ουκρανικό θέμα. Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία πραγματοποιούσαν «ηλεκτρισμένες» διαπραγματεύσεις, με την μια πλευρά να απαιτεί από την άλλη εγγυήσεις, η ΕΕ είναι χωρισμένη σε δυο «στρατόπεδα».

Από την μια πλευρά βρίσκονται οι ανατολικοευρωπαίοι και οι χώρες της Βαλτικής που επιθυμούν σκληρή απάντηση -μέσω κυρώσεων- στη Ρωσία ενώ από την άλλη πλευρά εμφανίζονται οι πιο «μετριοπαθείς» που ζητούν να επικρατήσει ψυχραιμία και να εξαντληθεί κάθε διπλωματικό περιθώριο (στάση που τηρούν και οι ΗΠΑ).

Στους μετριοπαθείς ανήκουν χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα. Η χώρα μας αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να υπενθυμίσει οτι η Ρωσία δεν αποτελεί τη μόνη τρίτη χώρα που απειλεί το ευρωπαϊκό έδαφος, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες όπου θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Μόσχα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση», αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με το euractiv.gr.

Ο διπλωμάτης εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή Πούτιν να κλιμακώσει τώρα: «Η Ευρώπη πασχίζει με την πανδημία, προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε οικονομική ανάκαμψη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, βιώνουμε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι σύγκρουση με τη Ρωσία και ακόμη μεγαλύτερη στρέβλωση της ενεργειακής αγοράς», είπε.

Οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί ισχυρές κυρώσεις κατά της Μόσχας σε περίπτωση που προβεί σε επιθετική πράξη στην Ουκρανία.

Ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η οικονομία της Ρωσίας είναι σε καλύτερο επίπεδο από αυτό του 2014 και το καθεστώς Πούτιν «σίγουρα έχει συνεκτιμήσει» πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Είναι η τέλεια περίοδος για τον Πούτιν να επαναφέρει στο παιχνίδι της διεθνούς τάξης την Ρωσία […] πέραν της πανδημίας ο Πούτιν εκμεταλλεύεται και την απομάκρυνση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από την Ευρώπη και την στροφή της Ουάσιγκτον προς την Κίνα και τον Ειρηνικό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ως προς την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια σε επίπεδο «ανθεκτικότητας» κυρίως για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων καθώς και παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στους Ουκρανούς.

«Η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και αποστολή στρατιωτών δεν αποτελεί επιλογή τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο διπλωμάτης.

Τέλος, η Αθήνα φέρεται ότι θα «υπενθυμίσει» στη συνάντηση της Δευτέρας ότι η Ρωσία δεν αποτελεί τη μόνη τρίτη χώρα που απειλεί το ευρωπαϊκό έδαφος, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά της Τουρκίας.

Ουκρανός πρόεδρος: «Στόχος των Ρώσων το Χάρκοβο»

Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι. «Το Χάρκοβο, που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταληφθεί. Η Ρωσία χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

Το Χάρκοβο έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους. Ήταν πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεταξύ 1919-33 και εκεί έχουν την έδρα τους βιομηχανίες που κατασκευάζουν άρματα μάχης, τρακτέρ αλλά και ηλεκτρονικά είδη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χαρκόβου ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουν όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Ηλεκτρισμένες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας

Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Η συζήτηση με τον Λαβρόφ δεν ήταν πολεμική· ήταν ευθεία, επαγγελματική, είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Αθήνα: Νεκρό κοριτσάκι ενός έτους από εγκαύματα – Συνελήφθησαν μητέρα και γιαγιά

Καιρός – Αρναούτογλου: Προειδοποίηση για χιονοθύελλα – Πυκνά χιόνια και στην Αττική τη Δευτέρα

Επίθεση Χάκερς στη Βουλή: Έβαλαν στόχο email βουλευτών – Άγνωστο ακόμα το μέγεθος της διαρροής

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.