Ο άγνωστος καταρράκτης της Κοζάνης

cebf ceacceb3cebdcf89cf83cf84cebfcf82 cebaceb1cf84ceb1cf81cf81ceaccebacf84ceb7cf82 cf84ceb7cf82 cebacebfceb6ceaccebdceb7cf82

Σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από το γραφικό χωριό Βελβεντό, συναντά κανείς την έκπληξη του νομού Κοζάνης. Ο λόγος για το φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών» και τον άγνωστο, στο ευρύ κοινό, καταρράκτη Σκεπασμένου, στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων, στο ανατολικό τμήμα του νομού.

Το τοπίο με την άγρια φυσική ομορφιά αποτελεί πραγματικό στολίδι για το νομό, με τις παγωμένες πηγές, τις μικρές φυσικές λιμνούλες, την πλούσια βλάστηση, τα απόκρημνα βράχη και φυσικά τους εντυπωσιακούς καταρράκτες να κόβουν την ανάσα του επισκέπτη.

Το φαράγγι έχει δημιουργηθεί από τα νερά του ρέματος της Λάφιστας, που ξεκινά από το χωριό Καταφύγι και καταλήγει στην λίμνη Πολυφύτου, μόλις 600 μέτρα από την είσοδο του φαραγγιού.

Ένα πέτρινο μονοπάτι οδηγεί σε αυτό το παραδεισένιο μέρος επί γης, το οποίο αποτελεί ιδανική επιλογή για εξόρμηση στη φύση και περίπατο αναψυχής, καθώς διαθέτει και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής στην είσοδό του.

shutterstock 1362206933

shutterstock 1362206933

Το φαράγγι μετράει συνολικά μήκος 8 χλμ., με το υψόμετρό του να κυμαίνεται από 450- 1.350 μέτρα. Στο χαμηλότερο σημείο του μονοπατιού σχηματίζεται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης 25 μέτρων τριών επιπέδων, ενώ οι πιο τολμηροί που θα συνεχίσουν την πεζοπορία ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Καταφύγι θα ανακαλύψουν συνολικά 10 μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιουργούν μικρές φυσικές λιμνούλες, καθώς και λείψανα παλιών νερόμυλων.

Η βλάστηση ολόγυρα οργιάζει, με το παρόχθιο δάσος γεμάτο με πλατάνια, ιτιές, φράξους κ.α. να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Η ονομασία Σκεπασμένο οφείλεται σε ένα σημείο του φαραγγιού όπου το ρέμα που το διατρέχει κρύβεται μέσα στη γη.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *