Ο επιβλητικός πύργος στη Δυτική Μάνη με θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο

cebf ceb5cf80ceb9ceb2cebbceb7cf84ceb9cebacf8ccf82 cf80cf8dcf81ceb3cebfcf82 cf83cf84ceb7 ceb4cf85cf84ceb9cebaceae cebcceaccebdceb7 cebc

Οι περισσότεροι, και όχι άδικα, ακούγοντας τη λέξη Μάνη φέρνουν στο νου τους πέτρινους, επιβλητικούς πύργους, που προκαλούν δέος, εικόνες με έντονο το στοιχείο της πέτρας και τοπία με άγρια, «ακατέργαστη» ομορφιά.

Στη Δυτική Μάνη, γνωστή και ως Μεσσηνιακή, το τοπίο δεν είναι τόσο άγριο όσο στη Λακωνική, ωστόσο, οι πύργοι που συναντά κανείς εδώ κατασκευασμένοι με την παραδοσιακή, μανιάτικη πέτρα, αποτελούν ζωντανό παράδειγμα του αρχοντικού παρελθόντος της περιοχής.

Επιβλητικά κτίρια που αντικατοπτρίζουν και αντανακλούν την ισχύ και τη θέση της οικογένειας στην οποία ανήκαν, μέσα στην κοινωνία, στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου διηγώντας στους επισκέπτες τους ενδιαφέρουσες ιστορίες από το ένδοξο παρελθόν.

Ένας από αυτούς, και μάλιστα από τους πιο χαρακτηριστικούς και εντυπωσιακούς, ο Πύργος των Καπετανάκηδων στο χωριό Χαραυγή στα Σωτηριάνικα, ιδιοκτησία της ομώνυμης οικογένειας, από την οποία αναδείχθηκαν συνολικά 16 οπλαρχηγοί κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21.

shutterstock 1309874377

shutterstock 1309874377

Χτισμένος στα τέλη του 18ου αι. -η ακριβής χρονολογία ανοικοδόμησης δεν είναι γνωστή- πρόκειται για ένα φρουριακό συγκρότημα, τυπικό δείγμα του ιδιότυπου αρχιτεκτονικού τύπου του πύργου που συναντάται αποκλειστικά στη Μάνη.

Ιδρυτής του ήταν ο Καπετάν Γιώργος Καπετανάκης, ένας από τους 14 καπεταναίους της Μάνης, ο οποίος, όπως αναφέρει στην διαθήκη του, τον ανοικοδόμησε σχεδόν εξ ολοκλήρου με δικά του έξοδα. Αυτό το μικρό φρούριο με το τραπέζιο σχήμα, αποτελείται από τρεις ορόφους, ενώ περιβάλλεται από κυκλικούς πυργίσκους και έναν οχυρωμένο περίβολο με περισσότερες από 100 πολεμίστρες.

Ο Πύργος των Καπετανάκηδων, γνωστός και ως Κάστρο των Καπετανάκηδων, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Πετροβουνίου με την θέα του να φτάνει μέχρι το Μεσσηνιακό Κόλπο. Σήμερα σώζεται σε πολύ κατάσταση, είναι επισκέψιμος και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθεάτα της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια οικογένεια δημιούργησε και τον Πύργο των Καπετανάκηδων στους Μύλους, στην περιοχή Μικρά Μαντίνεια. Ο πύργος είναι ένα τετραώροφο, τετράγωνο κτίσμα ύψους 20 μ., ανακηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *