Ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που αποκαλούσε τη βασίλισσα Ελισάβετ με το μικρό της όνομα

cebf cebccebfcebdceb1ceb4ceb9cebacf8ccf82 ceaccebdceb8cf81cf89cf80cebfcf82 cf83cf84ceb7cebd ceb9cf83cf84cebfcf81ceafceb1 cf80cebfcf85

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και οι κανόνες συμπεριφοράς που ακολουθούν τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο αυστηρά. Οι κανόνες, δε, για τους ανθρώπους που συναντούν την ίδια τη βασίλισσα είναι ακόμη πιο αυστηροί και καθόλου ευέλικτοι.

Ο πιο κοινότυπος από αυτούς, λοιπόν, λέει ότι ο καθένας πρέπει να αναφέρεται στη μονάρχη με τον επίσημο τίτλο της, και όχι με το μικρό της όνομα, όπως συμβαίνει με την οικογένειά της. Ένας κανόνας που ισχύει για όλους, από πολιτικούς και αρχηγούς κρατών ακόμη και μονάρχες άλλων χωρών.

Ωστόσο, σε όλη την ιστορία της μοναρχίας της βασίλισσας Ελισάβετ υπήρξε μία και μοναδική εξαίρεση στον συγκεκριμένο κανόνα με ένα μόνο άτομο που την αποκαλούσε με το μικρό της όνομα, παραβαίνοντας κάθε πρωτόκολλο και κανόνα, ακόμη κι αν δεν αποτελούσε μέρος της οικογένειάς της.

AP 03102009324

AP 03102009324

Αυτός δεν ήταν άλλος από το Νέλσον Μαντέλα. Ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής αποκαλούσε την αυτού μεγαλειοτάτη με το όνομά της, ενώ όταν κάποιος τον διόρθωνε γι’ αυτό του το «παραστράτημα» έδειχνε πάντα σαστισμένος και απαντούσε «αφού και εκείνη με αποκαλεί Νέλσον!».

Ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, κάθε φορά που βρισκόταν με την βασίλισσα Ελισάβετ, την αποκαλούσε με το μικρό της όνομα, καθώς απολάμβανε μια ζεστή και ασυνήθιστη, για τα δεδομένα, φιλία μαζί της, παραβιάζοντας, έτσι, το βασιλικό έθιμο.

AP 96071101335

AP 96071101335

Μάλιστα, η πρώην βοηθός του Μαντέλα είχε αποκαλύψει κάποια οικεία εικόνα ανάμεσα στα δύο πρόσωπα γράφοντας ότι «σε μια επίσκεψη στη Βρετανία, με εντυπωσίασε η θερμή φιλία μεταξύ εκείνου και της Βασίλισσας».

Δεν ήταν λίγες οι φορές, μάλιστα, που ένιωθε τόσο άνετα μαζί της ώστε να σχολιάζει ακόμη και το βάρος της λέγοντας «Ω, Ελισάβετ, έχετε χάσει βάρος!».

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *