Ο «χάρτης» του παγκόσμιου εμβολιασμού

cebf cf87ceaccf81cf84ceb7cf82 cf84cebfcf85 cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9cebfcf85 ceb5cebcceb2cebfcebbceb9ceb1cf83cebccebf

Τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν ήδη διατεθεί σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου. Υπάρχουν ωστόσο τεράστιες διαφορές στον ρυθμό προόδου που σημειώνεταισε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη καταφέρει να εμβολιάσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, την ώρα που ορισμένες περιοχές στον πλανήτη, κατά κύριο λόγο στην Αφρική, περιμένουν με αγωνία τις πρώτες παραδόσεις των σκευασμάτων.

Οι αριθμοί βέβαια μπορεί να είναι παραπλανητικοί. Ο συνολικός εμβολιασμός αναφέρεται στον αριθμό των δόσεων που παραδόθηκαν και όχι στον αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν, γράφει το BBC. Είναι πιθανό να χρειάζονται περισσότερες από 100 δόσεις ανά πληθυσμό 100 ατόμων, καθώς ορισμένα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις ανά άτομο.

ebolia

Ποιός προμηθεύεται τα εμβόλια ;

Ο στόχος είναι να εμβολιαστεί σχεδόν κάθε ενήλικας σε όλο τον κόσμο, στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν χορηγήσει τον υψηλότερο αριθμό δόσεων, 90 εκατομμύρια και 52 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βρετανία, με περισσότερα από 23 εκατομμύρια δόσεις.

Την ώρα όμως που η Ευρώπη και η Αμερική προσπαθούν να εντείνουν τις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού, ελάχιστες αφρικανικές χώρες έχουν κάνει το ίδιο.

africa

Πολλές φτωχότερες χώρες βασίζονται στο πρόγραμμα Covax, ένα διεθνές σύστημα υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο προσπαθεί να καλύψει τις χώρες που πλανήτη που δεν μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο.

Η Γκάνα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έλαβε εμβόλια μέσω αυτού του προγράμματος στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Covax σκοπεύει να χορηγήσει περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους, πολλά εμβόλια ωστόσο απαιτούν δύο δόσεις ανά άτομο.

Ποια εμβόλια χρησιμοποιούνται;

Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer και BioNTech ήταν τα πρώτα που εγκρίθηκαν από τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ).

Είναι το εμβόλιο που εξακολουθεί να χορηγείται στις περισσότερες χώρες, ωστόσο πολλά ακόμη έχουν εγκριθεί προς χρήση: Οξφόρδη/AstraZeneca, Moderna, Sputnik V, Sinopharm, Sinovac, Jannsen, EpiVacCorona, Covaxin(Bharat Biotech).

AP21067853588844

Οι περισσότερες κυβερνήσεις ξεκίνησαν να εμβολιάζουν πρώτα ηλικιωμένους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ευπαθείς ομάδες.

Σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, υπάρχουν ήδη πολλά υποσχόμενα δείγματα ότι τα εμβόλια μειώνουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους καθώς και το ρυθμό μετάδοσης της ασθένειας.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότερα από 200 υποψήφια εμβολίων υποβάλλονται αυτή τη στιγμή σε δοκιμές για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *