Ο Bruce Springsteen συζητά με τον Barack Obama την ιστορία του «Born In The USA»

cebf bruce springsteen cf83cf85ceb6ceb7cf84ceac cebcceb5 cf84cebfcebd barack obama cf84ceb7cebd ceb9cf83cf84cebfcf81ceafceb1 cf84cebfcf85 born
bruce springsteen barack obama podcast 11925

«Το “Born In The USA” είναι μια περίπλοκη εικόνα της Αμερικής».

Ο Bruce Springsteen συζήτα μαζί με τον Barack Obama για την προέλευση του θρυλικού τραγουδιού του «Born In The USA» και εξηγεί πως παρερμηνεύτηκε ως πατριωτικό τραγούδι.

Σε ένα απόσπασμα από το τελευταίο επεισόδιο του podcast «Renegades: Born In The USA» που παρουσιάζουν στο Spotify καταξιωμένος καλλιτέχνης και πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Bruce Springsteen αποκαλύπτει ότι άρχισε να γράφει το τραγούδι μετά την συνάντηση του και τη φιλία που ανέπτυξε με δύο βετεράνους του πολέμου του Βιετνάμ.

Ένας από τους δύο βετεράνος ήταν ο Ron Kovic, ο συγγραφέας του αυτοβιογραφικού βιβλίου «Born on the Fourth of July» (Γεννημένος την 4η Ιουλίου), ο οποίος τραυματίστηκε και έμεινε παράλυτος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και εξελίχθηκε σε ακτιβιστή του αντιπολεμικού κινήματος.

Ο Bruce Springsteen περιγράφει ότι συνάντησε για πρώτη φορά τον Ron Kovic σε ένα μοτέλ στο Λος Άντζελες, λίγες εβδομάδες αφού είχε διαβάσει το «Born on the Fourth of July».

Ο Kovic έπειτα πήγε τον Springsteen σε ένα κέντρο βετεράνων στην περιοχή Venice στο Λος Άντζελες, όπου ο τραγουδιστής πέρασε αρκετά απογεύματα ακούγοντας άλλους βετεράνους, μια εμπειρία που τον ενέπνευσε να γράψει το «Born In The USA».

Εξίσου απροσδόκητη προέλευση είχε και ο τίτλος του τραγουδιού, καθώς ο σεναριογράφος Paul Schrader είχε στείλει στο Springsteen ένα σενάριο που έφερε τον τίτλο «Born In The USA» (Γεννημένος στις ΗΠΑ).

[embedded content]

«Αυτό είναι ένα τραγούδι για τον πόνο, τη δόξα, τη ντροπή της ταυτότητας και του τόπου», λέει ο Springsteen. «Άρα είναι μια περίπλοκη εικόνα της χώρας. Ο πρωταγωνιστής μας είναι κάποιος που έχει προδοθεί από το έθνος του και εξακολουθεί να αισθάνεται βαθιά συνδεδεμένος με τη χώρα στην οποία μεγάλωσε», εξηγεί.

Ο Barack Obama σημειώνει ότι το «Born In The USA» έχει ιδιοποιηθεί ως «εμβληματικό πατριωτικό τραγούδι», παρόλο που δεν ήταν απαραίτητα αυτή η πρόθεση του Bruce Springsteen.

«Αλλά νομίζω ότι το τραγούδι έχει οικειοποιηθεί (ως πατριωτικό), πρώτον επειδή ήταν τόσο δυναμικό και δεύτερον επειδή οι εικόνες του ήταν τόσο θεμελιωδώς αμερικάνικες, αλλά απαιτούσε από εσένα να κρατήσεις δύο αντιφατικές ιδέες στο μυαλό σου ταυτόχρονα, που και οι δύο ήταν ταυτόχρονα πολύ επικριτικές και υπερήφανες για το έθνος σου. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο βλέπεις ότι… λογομαχούν μέχρι σήμερα», παρατήρησε ο Barack Obama.

Το podcast « Renegades: Born In The USA» του Bruce Springsteen και του Barack Obama έκανε πρεμιέρα στο Spotify τον περασμένο Φεβρουάριο. Το τελευταίο επεισόδιο θα μεταδοθεί στις 5 Απριλίου.

ΠΗΓΗ