Ο JAY-Z υπέβαλε αγωγή εναντίον του φωτογράφου του πρώτου άλμπουμ του

cebf jay z cf85cf80ceadceb2ceb1cebbceb5 ceb1ceb3cf89ceb3ceae ceb5cebdceb1cebdcf84ceafcebfcebd cf84cebfcf85 cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceac

Ο φωτογράφος εκατοντάδες φωτογραφίες του νεαρού JAY-Z.

Ο JAY-Z υπέβαλε αγωγή εναντίον του Jonathan Mannion, του φωτογράφου που δημιούργησε το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ του, «Reasonable Doubt», για εκμετάλλευση του ονόματος και της εικόνας του χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ράπερ, δισκογραφικός παραγωγός και μεγιστάνας, το πραγματικό όνομά του οποίου είναι Shawn Carter, μήνυσε τόσο τον Jonathan Mannion όσο και την εταιρεία του, Jonathan Mannion Photography, LLC, για τη χρήση του ονόματος και της μορφής του καλλιτέχνη στον ιστότοπό του, καθώς και για την πώληση φωτογραφιών του καλλιτέχνη έναντι χιλιάδων δολαρίων.

Ο επικεφαλής της εταιρείας ψυχαγωγίας, Roc Nation ισχυρίζεται επίσης ότι ο Jonathan Mannion απαίτησε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια όταν του ζητήθηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες.

Ο JAY-Z ισχυρίζεται ότι ο φωτογράφος κάνει την «αλαζονική υπόθεση ότι εφόσον έβγαλε αυτές τις φωτογραφίες, μπορεί να τις κάνει ό,τι θέλει».

Ο ράπερ έχει «αυστηρό έλεγχο για το αν και πώς χρησιμοποιούνται το όνομά του, η μορφή, η ταυτότητα και η περσόνα του» και ποτέ δεν δόθηκε στον φωτογράφο άδεια να χρησιμοποιεί τις εικόνες με οποιονδήποτε τρόπο.

JAY-Z

Ο Jonathan Mannion υποτίθεται ότι έχει εκατοντάδες φωτογραφίες του νεαρού JAY-Z από το 1996 και προφανώς πληρώθηκε για τις εικόνες.

Ο διάσημος ράπερ σημειώνει ότι είναι «ειρωνικό που ένας φωτογράφος αντιμετωπίζει την εικόνα ενός πρώην άγνωστου μαύρου εφήβου, που τώρα είναι εξαιρετικά επιτυχημένος, ως μέρος της ιδιοκτησίας του που στύβεται για κάθε δολάριο που μπορεί να παραχθεί. Αυτό σταματά σήμερα».

Ο JAY-Z ζητά τώρα από τον Jonathan Mannion να σταματήσει αμέσως να πουλά τις φωτογραφίες του και να παραδώσει τα κέρδη που έχει αποκομίσει από τη μορφή του.

Δικηγόρος του φωτογράφου αναφέρει σε δήλωσή του: «Ο κ. Jonathan Mannion δημιούργησε θρυλικές εικόνες του κ. Carter με την πάροδο των ετών και είναι υπερήφανος που αυτές οι εικόνες βοήθησαν στη διαμόρφωση του καλλιτέχνη που είναι σήμερα ο JAY-Z. Ο κ. Jonathan Mannion έχει τον απόλυτο σεβασμό προς τον κ. Carter και το σώμα εργασίας του και αναμένει ότι ο κ. Carter θα σέβεται επίσης τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και των δημιουργών που τον βοήθησαν να φθάσει στην κορυφή»

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Πρώτη Τροποποίηση (του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών) προστατεύει το δικαίωμα του κ. Jonathan Mannion να πουλά εκτυπώσεις από έργα τέχνης του που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και θα εξετάσει την καταγγελία και θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω», προσθέτει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΠΗΓΗ