Ο Sam Fender κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Seventeen Going Under»

cebf sam fender cebacf85cebacebbcebfcf86cebfcf81ceb5ceaf cf84cebf cebdceadcebf ceaccebbcebccf80cebfcf85cebc seventeen going under
Sam Fender 161301351

Το δεύτερο άλμπουμ του Sam Fender.

Ο Sam Fender παρουσιάζει το νέο άλμπουμ του «Seventeen Going Under», το οποίο κυκλοφορεί από την Polydor Records / Universal Music και έχει τύχει ήδη θερμής αποδοχής.

Το 2019, ο Sam Fender κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του, με τίτλο «Hypersonic Missiles», το οποίο έκανε ντεμπούτο στο Νο. 1  των charts και εδραίωσε τη θέση του ανάμεσα στους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του.

Υπό το πρίσμα ενός οξυδερκούς και συνειδητοποιημένου παιδιού από μια εργατική συνοικία στο North Shields της Αγγλίας, τραγούδια όπως τα «Dead Boys», «The Borders» και «Leave Fast» αποζητούσαν την απόδραση από την πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα ανακάλυπταν την ποίηση και το δράμα στις ζωές όσων περιβάλλουν τον δημιουργό τους. Ήταν τραγούδια που είχαν τα μάτια τους – και τις καρδιές τους – ορθάνοιχτα.

«Μου είναι πιο εύκολο να γράφω για άλλους ανθρώπους επειδή μπορώ να είμαι απόλυτα ειλικρινής γι’ αυτούς. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα ειλικρινής για τον εαυτό μου γιατί όλοι θα πίστευαν ότι είμαι μίζερος», παραδέχτηκε τότε ο 27χρονος τραγουδιστής.

Προχωρώντας στο 2020, ο Sam Fender, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, αντίκριζε μόνο τους τέσσερις τοίχους που είχε μπροστά του.

«Δεν είχα κανέναν άνθρωπο για να γράψω για εκείνον. Πάντα βασιζόμουν σε αυτά τα πράγματα. Σε διαδόσεις, φήμες, ιστορίες, κουτσομπολιά… τα κουτσομπολιά έκαναν την ανθρωπότητα», σχολιάζει σήμερα ο Sam Fender από το στούντιό του στο North Shields. «Δεν ήθελα να γράψω για τον COVID, γιατί κανείς δεν πρόκειται να θέλει να ακούσει ποτέ ξανά γι’ αυτό, οπότε αυτή τη φορά στράφηκα στον εαυτό μου», τονίζει.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς καλά την προϊστορία του για να συνειδητοποιήσει ότι η ζωή του Sam Fender δεν στερείται υλικού προς άντληση.

Αφού πατήσετε το play στο «Seventeen Going Under», στο καταιγιστικό ομότιτλο τραγούδι και στο «Gettin’ Started» μπορείτε να ακούσετε τους ρυθμούς της δικής του ιστορίας, το ταξίδι του από το North Shields και τις δικές του μάχες να σφυροκοπούν μέσα από την εκρηκτική ορμή της μουσικής. Μπορείτε σχεδόν να νιώσετε τον άνεμο να φυσάει στο πρόσωπό σας καθώς η μηχανή αρχίζει να τρέχει και η θέα μιας ζωής που ξεδιπλώνεται ανοίγεται μπροστά σας.

Όπως μόνο ένας πραγματικά μεγάλος τραγουδοποιός μπορεί, ο Sam Fender μετατρέπει τις δικές του εμπειρίες σε τέχνη που μιλάει και έχει απήχηση σε όλους μας. Γι’ αυτό τα τραγούδια του σημαίνουν τόσα πολλά για τους ανθρώπους. Στο υπέροχο «Get You Down» μπορεί να εξετάζει αδιαμαρτύρητα τις δικές του αποτυχίες ως σύντροφος, αλλά ως ακροατές μπορούμε όλοι να αναγνωρίσουμε κάτι από τον εαυτό μας.

Ομοίως, δεν χρειάζεται να έχετε βιώσει μια παρόμοια σχέση με ένα γονιό ή ένα μέλος της οικογένειάς σας όπως αυτή που ενέπνευσε το συγκλονιστικό single «Spit Of You» για να απολαύσετε το γεγονός ότι πρόκειται για τα πιο συγκινητικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη σχέση πατέρα και γιου εδώ και δεκαετίες.

Αν και το άλμπουμ «Seventeen Going Under» κυκλοφορεί περίπου δύο χρόνια μετά το «Hypersonic Missiles», οι δεξιότητες του Fender στη δημιουργία τραγουδιών είναι έτη φωτός μπροστά.

Μουσικά, τα τραγούδια είναι πολύ πιο διαφοροποιημένα, πιο λεπτομερή και πιο δομημένα από πριν. Είτε πρόκειται για το θλιβερό μπλουζ του «Last To Make It Home» που κλείνει με λύπη, είτε για τα έγχορδα που στροβιλίζονται γύρω από τη βροντερή σύγχυση του «The Leveller», είτε για το «Long Way Off «που αναφέρεται στην κατάσταση του κόσμου, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος ήχων και στυλ και η επιδεξιότητα με την οποία τα χρησιμοποιεί ο Sam Fender είναι εκθαμβωτική.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο μακριά έχει φτάσει ως δημιουργός είναι το «Aye». Ένα τραγούδι που ο Sam Fender θεωρεί συνέχεια της λεκτικής επίθεσης «White Privilege» από το Hypersonic Missiles. Συγκρίνετε τα δύο τραγούδια για να διαπιστώσετε πόσο πιο εκλεπτυσμένος έχει γίνει ως στιχουργός, χωρίς να φοβάται να κινηθεί σε γκρίζες περιοχές και να αντιμετωπίσει τις διχογνωμίες με τρόπο που να αντικατοπτρίζει πραγματικά αυτό που σημαίνει το να είσαι άνθρωπος σε αυτήν την ταραχώδη και περίπλοκη εποχή.

«Η πολιτική είναι τόσο δυσάρεστη αυτή τη στιγμή και τόσο πολωμένη. Ο διαδικτυακός κόσμος γίνεται σταδιακά όλο και πιο τοξικός. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να κατατάσσουμε κάθε άτομο με το οποίο μιλάμε στο διαδίκτυο σε ένα στρατόπεδο και έχουμε χάσει εντελώς κάθε ανθρώπινη σχέση», λέει ο Sam Fender για το τραγούδι, το οποίο υποστηρίζει ότι είμαστε παγιδευμένοι μέσα σε έναν θάλαμο αντήχησης της οργής.

«Το μόνο πράγμα για το οποίο νοιάζομαι είναι οι άνθρωποι. Νομίζω ότι πρέπει να πολεμήσουμε τις αδικίες στον κόσμο και μία από αυτές είναι το γεγονός ότι μας εξαπατάει μόνιμα το 1% και καθόμαστε εδώ και φωνάζουμε ο ένας στον άλλον για κάποια πράγματα στις ειδήσεις. Είναι ένας βόθρος, γαμώτο. Όλοι είναι εκνευρισμένοι και τσαντισμένοι πριν καν αρχίσει η συζήτηση», συνεχίζει.

Αν το πρώτο μισό του άλμπουμ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία του ίδιου του Sam Fender, το δεύτερο ασχολείται με τις συνέπειες που είχε η πορεία του στη ζωή του και στην αυτοεκτίμησή του.

Υπάρχει ένα απαλό αίσθημα χαράς μέσα στο «Mantra» καθώς μιλάει για τη σημασία που έχει το να μάθεις να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, ενώ το εκρηκτικό «Paradigms» είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η τοξικότητα μπορεί άδικα να καταστρέψει ζωές και ότι δυστυχώς είναι ακόμα ανάμεσά μας. Η κατανόηση που δείχνει το τραγούδι γίνεται αντιληπτή καθώς ο Fender απλώνει το χέρι του και επαναλαμβάνει τον στίχο «κανείς δεν πρέπει να νιώθει έτσι».

Ωστόσο το πιο σημαντικό τραγούδι του «Seventeen Going Under» είναι, ίσως, το «The Dying Light», με το οποίο κλείνει το άλμπουμ. Ένα έπος υπό την καθοδήγηση του πιάνου που επισκέπτεται ξανά τα μπαρ και τους πεζόδρομους του North Shields και βλέπει τα φαντάσματα της πόλης να είναι ακόμα εκεί, τα νεκρά αγόρια που εξακολουθούν να αυξάνονται σε αριθμό, αλλά καταλήγει στο ηχηρό συμπέρασμα ότι ως άνθρωποι οφείλουμε στον εαυτό μας και σε όλους όσους αγαπάμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και ότι η ζωή θα θριαμβεύσει. Είναι ένας αξιοσημείωτος επίλογος σε ένα αξιοσημείωτο άλμπουμ.

«Αυτό το άλμπουμ είναι μια ιστορία ενηλικίωσης. Έχει σχέση με την ενηλικίωση. Είναι ένας εορτασμός της ζωής μετά τις δυσκολίες, είναι ένας εορτασμός της επιβίωσης. Νομίζω ότι είναι κλάσεις μπροστά από το πρώτο άλμπουμ», επισημαίνει ο Sam.

Ο Sam Fender δεν είχε τίποτα να φοβηθεί. Αν και έστρεψε το βλέμμα του μέσα του, δεν ακούστηκε σαν μίζερος. Δημιούργησε ένα αριστούργημα που καθορίζει την εποχή του και έχει ένα συναισθηματικό αποτέλεσμα. Το «Seventeen Going Under» είναι μια γιορτή της ίδιας της ζωής και αποτελεί θρίαμβο σε κάθε περίπτωση. Έχει το δικαίωμα να αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτό το άλμπουμ.

Ακούστε επίσης το άλμπουμ στο YouTube:

ΠΗΓΗ