Πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ θα πετάξει ο Γάλλος υπουργός Κλεμέντ Μπον

cf80ceaccebdcf89 ceb1cf80cf8c cf84ceb7cebd cebacf85cf80cf81ceb9ceb1cebaceae ceb1cebfceb6 ceb8ceb1 cf80ceb5cf84ceaccebeceb5ceb9 cebf ceb3
AP 19141493107584

Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον, ο οποίος δήλωσε πως «η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα της τα εργαλεία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μπον αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Δε μπορούμε να αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός, τονίζοντας ότι υπάρχει συσπείρωση για αποκλιμάκωση, ενώ πάγια θέση της γαλλικής Δημοκρατίας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

«Οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι αποδεκτές» τόνισε, για να καταλήξει ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε: «Η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX προ διημέρου για επέκταση των παράνομων γεωτρήσεων του YAVUZ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά διεργασιών και πρωτοβουλιών με στόχο τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας και την αποκλιμάκωση, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Ευελπιστώ ότι τις επόμενες μέρες, στις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, οι εταίροι μας θα δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα με τη Γαλλία, ούτως ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε».

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι εκτενείς συζητήσεις που είχαμε σήμερα για το θέμα αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και της στρατηγικής συζήτησης που προγραμματίζεται να γίνει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ολόκληρο το φάσμα των Ευρω-τουρκικών σχέσεων».

Τέλος, αφού χαρακτήρισε την σχέση Κύπρου – Γαλλίας ως σχέση στρατηγικής σημασίας, βασισμένη σε στέρεες βάσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μοντ για την επίσκεψή του, καθώς και για τις ειλικρινείς και παραγωγικές διαβουλεύσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Το πρόγραμμα του Γάλλου υπουργού Κλέμεντ Μπον περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, καθώς και πτήση πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *