Πέθανε ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης

cf80ceadceb8ceb1cebdceb5 cebf cf84cf81ceb1ceb3cebfcf85ceb4ceb9cf83cf84ceaecf82 ceb1cebdcf84cf8ecebdceb7cf82 cebaceb1cebbcebfceb3ceb9
antonis kalogiannis 1312909

 Από ανακοπή καρδιάς προήλθε ο θάνατος του Αντώνη Καλογιάννη.

Ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή στις 11 Φεβρουαρίου σε ηλικία 81 χρονών.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μετά από ανάρτηση των οικείων του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Γεννημένος το 1940 στην Καισαριανή, ο Αντώνης Καλογιάννης τραγούδησε κατεξοχήν για τον έρωτα.

Το μακρύ ταξίδι του Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 χρόνια.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μάριος Τόκας, αλλά και με ποιητές και στιχουργούς όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα.

Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.

Το 1970 αποφυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί θα δώσουν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας.

Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επιστρέφει στην Ελλάδα και τραγουδά σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα.

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του είναι η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.

Η δεκαετία του ’80 ξεκίνησε με το δίσκο «Τραγούδια Της Γειτονιάς» του Μίμη Πλέσσα και του Δημήτρη Χριστοδούλου, που, μάλλον, έκλεισε την προηγούμενη δεκαετία, γιατί, ουσιαστικά, με τον επόμενο δίσκο του («Τα Σημερινά», 1981), ο Αντώνης Καλογιάννης, έκανε την στροφή του στο ερωτικό τραγούδι, όπου και καθιερώθηκε ως ένας, ερωτικός πλέον, τραγουδιστής.

Με τα χρυσά «Σημερινά», του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Λάκη Τεάζη, ο Αντώνης Καλογιάννης άνοιξε την πιο εμπορική δεκαετία της καριέρας του.

Ακολούθησε ένα τραγούδι – μεγάλη επιτυχία, το «Όμορφή Μου Κατερίνα» και συνέχισε τα επόμενα χρόνια με άλλες μεγάλες επιτυχίες όπου ο τίτλος τους παρέπεμπε σε γυναικεία ονόματα.

Μετά τις μεγάλες αυτές επιτυχίες, η δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη συνεχίστηκε ως και τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του ’90, όπου το 1997 κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος του.

ΠΗΓΗ