Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2021: Τι άλλαξε από το 1981 – Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9ceb1 ceb7cebcceadcf81ceb1 ceb5ceb9cf81ceaecebdceb7cf82 2021 cf84ceb9 ceaccebbcebbceb1cebeceb5 ceb1cf80

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα είκοχι χρόνια αργότερα. Απο τότε η παγκόσμια ειρήνη και η ασφάλεια παραμένουν ζητούμενο, καθώς πολλές περιοχές του πλανήτη παραμένουν βυθισμένες σε καταστροφικούς πολέμους. 

Η πανδημία επιδείνωσε το κλίμα ανασφάλειας, αύξησε τις ανθρωπιστικές κρίσεις και έκανε ακόμη πιο επιτακτικό το αίτημα για ειρήνη. Πολλές συγκρούσεις βγήκαν εκτός ελέχου, η κλιματική κρίση επιδεινώθηκε και η φτώχεια και η ανισότητα μεγάλωσαν σε πολλες «εύφλεκτες περιοχές» της Γης.

Η ασθένεια έκανε τον κόσμο λιγότερο γαλήνιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index) 2021 που κατέγραψε βίαια περιστατικά που σχετίζονται με την πανδημία σε τουλάχιστον 158 χώρες.

Στη σκιά της πανδημίας που άλλαξε τα πάντα γύρω μας, το θέμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης είναι η καλύτερη «Ανάκαμψη για έναν δίκαιο και βιώσιμο κόσμο».

Ηγέτες από τον κόσμο της πολιτικής, του ακτιβισμού, των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους για τις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης και να κινητοποιήσουν ένα παγκόσμιο κοινό στις συλλογικές προσπάθειες κατά της βίας. Στα μηνύματά τους και φέτος ζητούν δράση για την προώθηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

HMERA EIRHNHS

Σε μια διαδικτυακή εκδήλωση την Παρασκευή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης, ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτησε τις «φωνές, το όραμα και τη δέσμευση των νέων ανθρώπων στη διαμόρφωση ενός πιο ειρηνικού κόσμου».

«Είστε ηγέτες, παράγοντες αλλαγής και υποστηρικτές στις κοινωνίες μας», είπε στους νέους που συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν την ομιλία του στο διαδίκτυο, κάνοντας έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1981, για να διαδώσει και για να ισχυροποιήσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, ζητώντας εκεχειρία από όλες τις εμπόλεμες πλευρές.

Η οικοδόμηση της ειρήνης ωστόσο φαίνεται πως είναι μια μακρά διαδικασία. Όπως είχε δηλώσει και ο Μαχάτμα Γκάντι «Ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη τη μέρα που η δύναμη της αγάπης, θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *