Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Wine pairing και παραμυθένιοι ξενώνες στους δρόμους του κρασιού

cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9ceb1 ceb7cebcceadcf81ceb1 cebfceb9cebdcebfcf84cebfcf85cf81ceb9cf83cebccebfcf8d wine pairing cebaceb1ceb9
1966103 782346811778619 8767803399837460441 o n74

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι ακόμη τόσο γνωστή στους οινόφιλους τουρίστες, όμως υπάρχουν αξιόλογα οινοποιεία, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και την Αττική. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα περίπου 1.000 οινοποιεία. Ο οινοτουρισμός στη χώρα μας σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση καθώς οι οινοπαραγωγοί έχουν εμπλουτίσει τις υπηρεσίες και τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους, παρέχοντας στους ταξιδιώτες παροχές υψηλού επιπέδου τόσο σε ξεναγήσεις και δοκιμές όσο και σε φιλοξενία.

Στην Ελλάδα, με τα πανέμορφα αμπελοτόπια και τη οινική ιστορία αποτυπωμένη σε μνημεία και στην παράδοση ο οινοτουρισμός αποτελεί το μέσο για την προώθηση του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων της χώρας μας σε όλους τους ταξιδιώτες. Δεν είναι λίγοι οι αμπελώνες που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία ξεναγήσεων, γεύσεων και διαμονής.

Οι δραστηριότητες του οινοτουρισμού περιλαμβάνουν επισκέψεις από οργανωμένα γκρουπ τουριστών σε οινοποιεία όπου πραγματοποιείται η παραγωγική διαδικασία του κρασιού. Από τη συγκομιδή των σταφυλιών, μέχρι την παραγωγή του κρασιού οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν γνώσεις κι εμπειρίες που δεν μένουν μόνο στην αίσθηση της ακοής και της όρασης. 

Το κρασί διεγείρει όλες τις αισθήσεις μας! Μια από τις πιο απολαυστικές διαδικασίες του κρασιού είναι το wine pairing, οι δοκιμές και οι γευσιγνωσίες που οργανώνονται για την καλύτερη απόλαυση του οίνου.  Όλες οι δοκιμές συνοδεύονται με αντίστοιχα εδέσματα από τοπικά προϊόντα τα οποία μπορεί να αποτελούν ιδιαίτερο γνώρισμα μαγειρικής του κάθε τόπου. Πολλά οινοποιεία διαθέτουν και εκπληκτικούς ξενώνες, που είναι δημιουργημένοι έτσι ώστε να διατηρούν το στυλ και την παράδοση του οινοποιείου, προσφέροντας στους επισκέπτες παροχές υψηλών προδιαγραφών. Το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο, το Semeli στη Νεμέα, το κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη και το κτήμα Αργυρού στο Πολύδροσο Παρνασσού είναι μερικά από τα καταλύματα που αξίζει κανείς ν΄ανακαλύψει.

ΠΗΓΗ