Παγκόσμιο «ράλλυ» εμβολιασμών για να σωθούν τα Χριστούγεννα – Απίστευτα κίνητρα πειθούς

cf80ceb1ceb3cebacf8ccf83cebcceb9cebf cf81ceaccebbcebbcf85 ceb5cebcceb2cebfcebbceb9ceb1cf83cebccf8ecebd ceb3ceb9ceb1 cebdceb1
facebookkoronoios kosmos

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, αλλά και σε δέλεαρ για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού τον τελευταίο μήνα σε συνδυασμό με την επικράτηση της επιθετικής μετάλλαξης «Δέλτα», έχει καταστήσει πιο επιτακτική από ποτέ την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ευρώπη που πλήττεται από το τέταρτο κύμα με σφοδρότητα.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, τόσο με καθολικά lockdown -ακόμα και για τους εμβολιασμένους- όπως η Αυστρία και κρατίδια της Γερμανίας, όσο και με περιορισμούς κυκλοφορίας των μη εμβολιασμένων πολιτών, όπως στην Ελλάδα. Κράτη ανά τον κόσμο προσπαθώντας να πείσουν όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, σε άλλες περιπτώσεις επιστρατεύουν απίστευτα κίνητρα για να πετύχουν τους στόχους.

Από σπίτια, αυτοκίνητα μέχρι αγελάδες αλλά και υποτροφίες, επιλέγονται ως κίνητρα και δέλεαρ για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ περίπου ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα , κακό προμήνυμα θεωρείται όμως η ακύρωση τον εορταστικών εκδηλώσεων στο Γιβραλτάρ, το μοναδικό σημείο του πλανήτη που έφτασε στο 100% των εμβολιαστικών στόχων, ενώ και οι διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας απαγορεύτηκαν ήδη σε 4 κρατίδια.

«Aνοίξαμε», διαμήνυσαν λίγες ημέρες νωρίτερα οι αρχές της Νέας Υόρκης αλλά σειρά είχε ο αστερίσκος: «Κανένας δεν θα ξεφαντώσει στην πλατεία Times της Νέας Υόρκης, αν δεν έχει πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία θα σκανάρονται σε ειδικές εισόδους από 2.000 ελεγκτές.

Στην πολιτική του καρότου και του μαστίγιου, συγκαταλέγεται και το πρόγραμμα αγοράς λαχνών την ώρα του εμβολιασμού στη Νέα Υόρκη, όπου κάθε μήνα ο μεγάλος τυχερός κερδίζει 5 εκατομμύρια δολάρια, ο επόμενος 1 εκατομμύριο και ο λιγότερος τυχερός 20.000 δολάρια.

Στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τις ηλικίες 12 με 17 ετών αντιμετωπίζονται με δέλεαρ υποτροφίες για οποιοδήποτε πανεπιστήμιο εντός της πολιτείας και τετραετείς σπουδές.

Στη Μόσχα η πρώτη δόση εμβολιασμού επιβραβεύεται με αυτοκίνητο αξίας 50.000 μέχρι 150.000 δολαρίων. Δίνονται πέντε οχήματα την εβδομάδα και έπεται κλήρωση για πολυτελή σπίτια.

Στην Ασία, το Χονγκ Κονγκ διοργανώνει λοταρία με υπερπολυτελές διαμέρισμα 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κέντρο, ενώ οι λαχνοί για εμβολιασμένους υπόσχονται αυτοκίνητα, έξυπνα κινητά, πακέτα ομορφιάς και άλλα μικρότερα βραβεία.

Στις Φιλιππίνες ένας στους 10 που λαμβάνει δόση εμβολίου φεύγει με επτά αγελάδες και οι λιγότερο τυχεροί με δέκα κιλά ρύζι. Δήμαρχος στις Φιλιππινες συμφώνησε με τους πλούσιους της περιοχής και δίνει ανά δύο μήνες οικόπεδο για δόμηση.

Στη Σιγκαπούρη την ίδια ώρα ισχύει μόνο μαστίγιο για τους ανεμβολίαστους που αν ασθενήσουν μένουν σπίτι ή νοσηλεύονται σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Αγώνας δρόμου για να προλάβει τα Χριστούγεννα η Ευρώπη

Η Αυστρία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία από την περασμένη Δευτέρα έθεσε σε ισχύ lockdown για τους περίπου δύο εκατομμύρια μη εμβολιασμένους, ενώ είναι και η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, 20 ημερών το οποίο περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους πολίτες. Επίσης από την 1η Φεβρουαρίου καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το σύνολο του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους και έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού λοκντάουν.

«Δεν τολμώ να πω πώς θα είναι τα Χριστούγεννα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εξαρτάται από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπαν.

Από τις 13 Νοεμβρίου η κυβέρνηση της Ολλανδίας επέβαλε μερικό λοκντάουν, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες και με το οποίο τα εστιατόρια και τα μπαρ υποχρεώνονται να κλείνουν στις 8 μμ.

Την Τετάρτη το Βέλγιο αυστηροποίησε τα μέτρα κατά της πανδημίας καθιστώντας υποχρεωτική την τετραήμερη τηλεργασία.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η χώρα πλήττεται από ένα πέμπτο κύμα, ωστόο ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν λοκντάουν σε μη εμβολιασμένους λόγω της επιτυχίας, όπως είπε, του μέτρου του υγειονομικού πάσου.

Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία υποχρεώθηκαν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να κλείνουν νωρίτερα, δηλαδή τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς . Σχεδόν το 90% των πολιτών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως (το 87,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο), εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19.

Το ίδιο ισχύει και στην Ιταλία που έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν τον περασμένο Μάιο, όταν είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά, πάνω από 10.000 νέα κρούσματα.

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων. Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως.

Στη Τσεχία, από την Δευτέρα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 δεν θα έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις και υπηρεσίες (π.χ εστιατόρια και ξενοδοχεία), ενώ δεν θα αναγνωρίζονται στο εξής ούτε τα αρνητικά τεστ κορονοϊού.

Τέλος, η «υποδειγματική» Δανία επανέφερε πριν από λίγες ημέρες το «υγειονομικό διαβατήριο», το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του είναι εμβολιασμένος ή αρνητικός στον ιό. Το πάσο αυτό απαιτείται για επισκέψεις σε εστιατόρια, καφέ, γηροκομεία και για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 200 ανθρώπους και ισχύει σε εθνικό επίπεδο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο χάρτης των μη εμβολιασμένων στην Ελλάδα – Οι κόκκινες περιοχές για τους άνω των 60

Οικογενειακό έγκλημα για την προίκα στο Κιλκίς – «Εκπληκτικό στη σύλληψη, πρωτοφανές στην αγριότητα»

Η Ιωάννα έδειξε για πρώτη φορά τα εγκαύματά της και τα ρούχα που φόραγε την ημέρα της επίθεσης

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *