Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Επικίνδυνη η άρση του lockdown – Παραμένει μεγάλη διασπορά του ιού

cf80ceb1cf80ceb1ceb5cf85ceb1ceb3ceb3ceadcebbcebfcf85 cf83cf84cebf newsbomb gr ceb5cf80ceb9cebaceafcebdceb4cf85cebdceb7 ceb7 ceaccf81cf83
facebookpapaeuaggelou 1

Στην διαπίστωση ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των κρουσμάτων προέβη – κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας το απόγευμα της Παρασκευής (27/11) –  η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου – Μιλώντας στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια τόνισε ότι υπάρχει φόβος αν «ανοίξουμε» και οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα.

«Όταν είναι πολλά τα κρούσματα σε μια κοινότητα και υπάρχει διασπορά αν ανοίξουμε χωρίς να τηρούνται τα μέτρα και το αφήσουμε θα γίνει “έκρηξη”. Και από ότι έχουμε διαπιστώσει οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα όταν αυτά χαλαρώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr η κα. Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ‘ επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

ΠΗΓΗ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: