Παράταση Lockdown: Όλα κλειστά μέχρι νεοτέρας – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με σκληρότερα μέτρα

cf80ceb1cf81ceaccf84ceb1cf83ceb7 lockdown cf8ccebbceb1 cebacebbceb5ceb9cf83cf84ceac cebcceadcf87cf81ceb9 cebdceb5cebfcf84ceadcf81ceb1
facebookathina lockfown

Lockdown: Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου παρατείνεται η ισχύς των απαγορεύσεων σε όλη τη χώρα. Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» επιδημιολογικά και κινδυνεύουν με πιο αυστηρά μέτρα.

Δεδομένη ήταν η παράταση του lockdown σε όλη τη χώρα, παρά το άνοιγμα των σχολείων που επιβεβαιώθηκε και επίσημα, κάτι που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως εξήγησε, η ισχύς των μέτρων θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τις 18 Ιανουαρίου και πλέον η αξιολόγηση της απόδοσής τους, όπως και των επιδημιολογικών δεδομένων, θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Αυτό σημαίνει πως κάθε Παρασκευή θα υπάρχει σχετική ενημέρωση για τα μέτρα που θα ισχύουν την κάθε επερχόμενη εβδομάδα. Με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν, βέβαια, ως την Παρασκευή (08.01), πάρθηκε η απόφαση για παράταση του lockdown ως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης της διασποράς του κορονοϊού.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου

  • Σχολεία: Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θα ισχύει η διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για χρήση περισσότερων της μιας εισόδου της σχολικής μονάδας όπου αυτές υπάρχουν. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να επιβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19 μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, και θα ενημερώνονται για τα ραντεβού τους με sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων. Όσον αφορά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους και προαιρετική για τους μαθητές. Τα Δημοτικό σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, μετά τη σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.
  • Λιανεμπόριο: Παραμένει σε ισχύ αναστολή λειτουργίας, και του click away, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και κέντρα αισθητικές. Παρατείνεται η απαγόρευση κυνηγίου και ψαρέματος
  • Χώροι λατρείας: Χωρίς πιστούς. Τέλεση μόνο κηδειών με συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και ως 9 άτομα. Ατομική λατρεία μόνο παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης
  • Εταιρείες: Τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό όπου είναι εφικτή. Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, με ραντεβού και με τήρηση απόστασης 1,5μ..
  • Δικαστήρια: Λειτουργούν με τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν μέχρι και σήμερα
  • Αθλητισμός: Στις 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες του Super League 2 και της Volley League, με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.
  • Υπόχρεοι Στρατιωτικής Θητείας: Αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με την 2021 Α΄ΕΣΣΟ. Οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19, για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.
  • Αφίξεις από το εξωτερικό: Όσοι εισέρχονται στη χώρα μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου, από οποιοδήποτε κράτος συμπεριλαμβανομένων των κρατών της ΕΕ, υπόκειται σε κατ’ οίκον περιορισμό σε μέρος που δηλώνεται στο PLF για επτά ημέρες. Αν παραμείνουν στην Ελλάδα για μικρότερο διάστημα, ο χρόνος μειώνεται στις ημέρες διαμονής τους. Όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για να βγουν από την καραντίνα πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ PCR όταν συμπληρωθούν οι επτά ημέρες και προφανώς αυτό να είναι αρνητικό. Όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (08.01), ενημέρωσης ο Νίκος Χαρδαλιάς στάθηκε και στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο. Εξήγησε πως τα σχολεία θα ανοίξουν και στις περιοχές όπου έχουν ήδη επιβληθεί αυστηρότερα μέτρα, επεσήμανε όμως πως υπάρχουν κι άλλες στις οποίες οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση όσων ισχύουν.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, καθώς και τις τοπικές κοινότητες Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σπερχειάδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Παλαιοκάστρου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ανθήλης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Όπως ανέφερε στις περιοχές αυτές χρειάζεται μεγάλη προσήλωση και ιδιαίτερη προσοχή. «Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είμαστε όλοι μας, αλλά μια επιπρόσθετη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, την Δυτική Αττική, την Κοζάνη και την Ροδόπη και από χθες και στην Χαλκιδική, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές», πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *