Παραδοσιακός Οικισμός Αρναίας: Γιατί σαν την… ορεινή Χαλκιδική δεν έχει (pics)

cf80ceb1cf81ceb1ceb4cebfcf83ceb9ceb1cebacf8ccf82 cebfceb9cebaceb9cf83cebccf8ccf82 ceb1cf81cebdceb1ceafceb1cf82 ceb3ceb9ceb1cf84ceaf

Ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς οικισμούς στην Χαλκιδική βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χολομώντα σε υψόμετρο 600 μέτρων και πρόκειται για την Αρναία.

Η Αρναία είναι χρισμένη αμφιθεατρικά και διατηρεί ακόμα τον παλαιό πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, τα σπίτια δεν έχουν αυλές, αλλά βρίσκονται κοντά το ένα με το άλλο, προκειμένου να προφυλάσσονται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και να μένουν ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Για τον λόγο αυτό, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στον ιστό του χωριού. Πυρήνας είναι η κεντρική πλατεία ή αλλιώς το «παζάρι», όπου ένας τεράστιος πλάτανος στέκει με απίστευτη ομορφιά, ενώ από μέσα του κυλά πόσιμο νερό. Παράλληλα, ο ιστός του οικισμού είναι διαμορφωμένος από στενά και σοκάκια, πλακόστρωτα, κάτι που κάνει την βόλτα να μοιάζει… παραμυθένια.

Τα σπίτια της Αρναίας χτίστηκαν στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και πλέον είναι αναστηλωμένα σε αποχρώσεις της ώχρας και του κεραμιδί. Το 1987 ο οικισμός χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Ιστορικός τόπος» και «Παραδοσιακός οικισμός».

Με πληροφορίες από Greek Gastronomy Guide

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *