Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Κιργιστάν

cf80ceb1cf81ceb1ceb9cf84ceaeceb8ceb7cebaceb5 cebf cf80cf81cf8cceb5ceb4cf81cebfcf82 cf84cebfcf85 cebaceb9cf81ceb3ceb9cf83cf84ceaccebd

Την παραίτησή του υπέβαλλε την Πέμπτη (15/10) ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ λέγοντας πως θέλει να αποτρέψει ενδεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρησή του από την προεδρία.

Σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχαν κυριαρχήσει στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν ανέτρεψαν την κυβέρνηση και υποχρέωσαν τις αρχές να ακυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν θεώρησε άκυρη την εκλογή του νέου πρωθυπουργού

AP 20279709522598 1 1

AP 20279709522598 1 1

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, θεώρησε άκυρη την απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας να ορίσει στη θέση του πρωθυπουργού τον Σαντίρ Ζαπάροφ καθώς δεν υπήρξε κατά την ψηφοφορία η απαιτούμενη απαρτία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία κατά την ψηφοφορία εκλογής πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε επίσημα ότι παρευρίσκονταν 51 βουλευτές και 10 είχαν κοινοποιήσει την ψήφο τους με επιστολή, ενώ ο κανονισμός απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον 61 βουλευτών από τους 120 που έχει το κοινοβούλιο.

Την υποψηφιότητα του Ζαπάροφ για το αξίωμα του πρωθυπουργού πρότεινε το κόμμα «Μεκντσίλ»(«Πατριώτης») μετά την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που άρχισαν στην πρωτεύουσα στις 5 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ, στις συνομιλίες που είχε την Δευτέρα με τον πρόεδρο του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο νυν πρόεδρος της χώρας στη δημιουργία προϋποθέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *