Περιοχή Ακρόπολης: Νόμιμη η αύξηση ύψους κτηρίων για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος

cf80ceb5cf81ceb9cebfcf87ceae ceb1cebacf81cf8ccf80cebfcebbceb7cf82 cebdcf8ccebcceb9cebcceb7 ceb7 ceb1cf8dcebeceb7cf83ceb7 cf8dcf88cebf
facebookperioxi akropolis

Νόμιμο αλλά με ουσιαστικές παρατηρήσεις κρίθηκε αυτή τη φορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη και τους λοιπούς ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων.

Το ΣτΕ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ανεκτό ύψος των κτιρίων στην εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, όπως και στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη. Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούλιο του 2021 το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 92/2021 γνωμοδότησή του είχε κρίνει μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναθεώρηση κατά ζώνες του πολεοδομικού πλαισίου στις εν λόγω περιοχές και το επέστρεψε με παρατηρήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 5 Ιανουαρίου 2022 διαβίβασε νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για τους όρους, περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι. Η επίμαχη περιοχή χωρίζεται σε ζώνες, ενώ βασικό σημείο του προβληματισμού ήταν η προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1 μέτρο πάνω από το ανώτατο ύψος αποκλειστικά για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν στην τελευταία γνωμοδότησή τους, ότι «κατά την εξέταση της τυχόν επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης που τυχόν επιφέρει η εφαρμογή του κινήτρου που παρέχεται για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος (προσαύξηση του ύψους κατά έως 1 μέτρο) θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη, ήτοι η συμβολή στη βελτίωση του μικροκλίματος και στη θερμική άνεση, η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής η οποία γίνεται αντιληπτή από τον Ιερό Βράχο και σήμερα χαρακτηρίζεται από πληθώρα ασύνδετων και χωρίς καλαισθησία κατασκευών και εγκαταστάσεων (κρίνουμε ότι είναι προτιμότερη μια ομοιόμορφη αισθητικά «πράσινη εικόνα» από τον Ιερό Βράχο), καθώς και η συνάφεια ως προς τις προσαυξήσεις ύψους που προβλέπει το Διάταγμα του 1955».

Όπως εξηγούν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, τα φυτεμένα δώματα είναι διαμορφώσεις οι οποίες δεν προσαυξάνουν τη δόμηση και την κάλυψη του κτιρίου. Ωστόσο, «δεν επιτρέπονται οι κατασκευές πάνω από το μέγιστο ύψος των κτιρίων και μέσα στο ιδιαίτερο στερεό της παραγράφου 2α του άρθρου 19 του νόμου 4067/2012, δηλαδή χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης μεγίστης επιφάνειας 35 τ.μ. με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της επιφάνειας του δώματος και με αναλογία 1 τ.μ. δώματος ανά 5 τ.μ. φύτευσης και της παραγράφου 2ε του ίδιου άρθρου, ήτοι ασκεπείς πισίνες».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.