Ποια ήταν πραγματικά η Μάτα Χάρι – Πόρνη ή πράκτορας;

cf80cebfceb9ceb1 ceaecf84ceb1cebd cf80cf81ceb1ceb3cebcceb1cf84ceb9cebaceac ceb7 cebcceaccf84ceb1 cf87ceaccf81ceb9 cf80cf8ccf81

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: la strada del successo –>

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: seo e posizionamento sui motori –>

MataHari

Η Μάτα Χάρι είναι ένας μύθος, γνωστός σε όλους, αλλά η ζωή της παραμένει για πολλούς ένα αίνιγμα. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1876 στο Λέουβαρντεν στην Ολλανδία και πέθανε 15 Οκτωβρίου του 1917. 

Μάτα Χάρι είναι ένα καλλιτεχνικό ψευδώνυμο και σημαίνει «Κόρη της αυγής» σε ινδονησιακή διάλεκτο. Η Μάτα Χάρι ήταν Ολλανδή χορεύτρια και πόρνη, έγινε διπλή πράκτορας και εκτελέστηκε με τουφεκισμό το 1917. Η ζωή της είναι τόσο απίστευτη που εξακολουθεί ως σήμερα να είναι διάσημη και να διατηρεί το θρύλο γύρω από το όνομά της.

 

mata2 0

Το αληθινό της όνομα είναι Margaretha Geertrude Zelle, είναι Ολλανδή και γενήθηκε το 1876 σε μια μικροαστική οικογένεια. Σε ηλικία 18 ετών παντρεύτηκε έναν αξιωματικό του στρατού που γνώρισε από μικρή αγγελία, έγινε κυρία Mac Leod και τον ακολούθησε στην Ινδονησία, όπου μυήθηκε στους ιερούς χορούς. Εκεί χώρισε, απέκτησε το ψευδώνυμό της και επέστρεψε στην Ευρώπη.

mata6

Αρχισε την καριέρα της ως χορεύτρια στο Παρίσι. Εμφανιζόταν σχεδόν γυμνή στη σκηνή, σοκάροντας τη γαλλική πρωτεύουσα. Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στους αξιωματικούς και στους διπλωμάτες και γρήγορα έγινε πόρνη πολυτελείας.
Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1904. Η γαλλική πρωτεύουσα ήταν τότε το κέντρο του κόσμου, οικονομικού αλλά και καλλιτεχνικού κόσμου. Η Μάτα Χάρι έγινε γρήγορα ηγερία της Belle Epoque, κοκότα και χορεύτρια ανατολικών χορών. Κυρίως αφαίρεσε το ταμπού του γυμνού σώματος και ήταν από τις πρώτες μοντέρνες γυναίκες σε μια κατά κύριο λόγο πουριτανή κοινωνία. Η ίδια προσελκυόταν από το χρήμα και την περιπέτεια και τέτοια υπήρξε και η ζωή της.

mata hari

Εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 1917 στην περιοχή Βανσέν της Γαλλίας, έξω από το Παρίσι, σε ηλικία 40 ετών. Λέγεται ότι αρνήθηκε να της δέσουν τα μάτια, ότι χαιρέτησε και έκανε μια βαθιά υπόκλιση πριν πέσει νεκρή από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Το σώμα της, το οποίο τόσοι πολλοί άνδρες είχαν θαυμάσει, δόθηκε στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού για να τεμαχιστεί και να μελετηθεί.

mata hari 6

Η Μάτα Χάρι ήταν διάσημη χορεύτρια και εμφανιζόταν στο Παρίσι, στη Μαδρίτη, στο Μόντε Κάρλο, στη Βιέννη, σέρνοντας μαζί της τις γούνες, τα κοσμήματα, τους εραστές και τα σκυλιά της. Προκαλεί τέτοιο σάλο όπου εμφανίζεται που το όνομά της βρίσκεται σε όλες τις κοσμικές εφημερίδες της εποχής.
Αλλά η τύχη της ήταν εφήμερη στο χορό και γύρω στα 1910 γίνεται απλά πόρνη στο Αμστερνταμ. Εκεί ο πρόξενος Krämer της ζητάει να γίνει πράκτορας για λογαριασμό της Γερμανίας, τον Μάιο του 1916. Δέχεται και γίνεται η πράκτορας Η21. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, εγκαθίσταται στο Grand Hôtel όπου την παρακολουθούν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

(Η εκτέλεση της Μάτα Χάρι)

mata fusillee

Αναζητώντας πληροφορίες για τους Γερμανούς, συναντά αναρίθμητους άνδρες και καταλήγει να ερωτευτεί έναν 21χρονο Ρώσο, τον Vadim Maslov. Για να μπορέσει να τον συναντήσει στην γαλλική πόλη Βιτέλ, όπου υπηρετεί στον στρατό, ζητάει από τον γάλλο στρατηγό Λαντού μια άδεια να ταξιδέψει. Της δίνει την άδεια με αντάλλαγμα να γίνει πράκτορας των Γάλλων. Η Μάτα Χάρι γίνεται λοιπόν διπλή πράκτορας.

Η χορεύτρια ταξιδεύει στη συνέχεια στην Ισπανία όπου συναντά τον γερμανό στρατηγό Kalle και γίνεται ερωμένη του για να του αποσπάσει πληροφορίες. Εκείνος στέλνει τηλεγραφήματα στη Γερμανία στα οποία αναφέρει μια πράκτορα Η21 με αρκετές λεπτομέρειες. Η Μάτα Χάρι γίνεται αντιληπτή για τον ρόλο της, πιθανόν γιατί οι Γερμανοί επίτηδες την άφησαν ακάλυπτη.

mata7

mata hari 5

Επιστρέφοντας στη Γαλλία, τον Δεκέμβριο του 1916,  η τύχη της έχει προγραφεί: οι γαλλικές υπηρεσίες την συλλαμβάνουν τον Φεβρουάριο του 1917 για κατασκοπία και ξεκινάει η δίκη της. Καταδικάζεται σε θάνατο. Η κατάσκοπος είναι ξένης υπηκοότητας, ελαφρών ηθών και ερωμένη ενός Γερμανού, οπότε πρόκειται για το τέλειο θύμα

Υπήρξε ένα αθώο θύμα; Μια πόρνη την οποία χρησιμοποίησαν οι μυστικές υπηρεσίες δύο χωρών; Σήμερα η δεύτερη υπόθεση φαίνεται η πιο πιθανή. Η Μάτα Χάρι δεν έπαψε ποτέ να φαντασιώνει και να προκαλεί ερωτηματικά. Εγινε ένας από τους μεγαλύτερους μύθους της Ευρώπης του 20ού αιώνα.

mata sos

mata1 0

Πηγή: iefimerida.gr 

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: la strada del successo –>

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: seo e posizionamento sui motori –>

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *